Најпопуларна периодов се чини е вкусната тиква со која се прават најубавите пити на светот, но таа може да се искористи и за многу други вкусни јадења.
Подготовката на крем супа од тиква е многу едноставна и лесна, се прави за кратко време, а во неа ќе ужива целото семејство.
Со шеф Бобан Билбиловски подготвуваме мафини и крем супа од тиква.
Потребни состојки за мафините:
-150 грама брашно,
– еден прашок за пециво,
– 150 грама шеќер
– ванилин шеќер
– 2 јајца
– една лажица кисела павлака
– 500 грама тиква
Начин на подготовка:
Тиквата се ренда на ситната страна на рендето. Во длабок сад, со миксер, се матат јајцата со шеќер и ванилин шеќер. Пецивото се додава во брашното, па се истура во садот со матените јајца и шеќер, се меша со лажица. Се додава павлаката и тиквата. По потреба се додава и малку масло за готвење. Целата смеса се меша убаво со лажица и се полнат модлите за мафини, претходно намачкани со путер. Се пече на 160 степени 20 до 25 минути. Истата смеса можете да ја ипечете во правоаголен сад за печење и да биде во форма на колач. Одозгора можете да декорирате со шеќер во прав или слатко од овошје.
Потребни состојки за крем супа од тиква:
– 250 грама тиква
– една главица кромид
– 2 моркови
– сол и зачин
– еден литар вода
Начин на подготовка: Во длабок сад ставете масло да се загрева. Кромидот и морковот исецкајте го на крупни парчиња и ставете ги во садот да се запржат. Потоа додадете ја сецканата тиква. Оставете да да омекнат кромидот и морковот, па додадете ја водата, сол и вегета. Оставете да се свари тиквата убаво. Пред да ја блендирате сместа извадете една чаша вода. Изблендирајте ја смесата и видете ја густината, ако е многу густа додадете од извадената вода.
Добар апетит!