Секое семејство од Тоскана има рецепт за оваа супа, рафиниран и пренесуван со генерации. Името значи „повторно варено“, повикувајќи се на фактот дека најчесто се консумира следниот ден по нејзината подготовка, кога се загрева со малку маслиново масло.
Клучните состојки во риболитата се преостанатиот/стар леб, грав и сезонски зеленчук како кељ, кромид, моркови и зелка. Тоа е типично зимско јадење, а една од неговите главни состојки, тосканскиот кeљ, е достапен исклучиво во зима.
Оваа супа првично била селско јадење и за прв пат била подготвена во средновековните времиња кога на слугите и селаните им се давало остаток од леб, кој го вареле во супа заедно со зеленчук и билки од нивните полиња. Бидејќи правеле големи количини на супа, таа се загревала одново и одново, а вкусот се подобрувал со секое ново варење.
Ефтина, хранлива и вкусна, оваа традиционална супа останува главен дел од тосканската кујна.
Потребни состојки:
- 150 гр грав, натопен во ладна вода да отстојат преку ноќ
- 1/2 кромид, излупен и исечен на половина
- 4 чешниња лук, неизлупени и смачкани
- 2 ловорови лисја
- 2 гранчиња мајчина душица
- сол
Риболита
- маслиново масло
- 1 лажиче семе од анасон
- 1 прстофат чили
- 1 кромид, исечкан на коцки
- 1 морков, излупен и исечен на коцки од 1 см
- 2 стапчиња целер, исечени на парчиња
- 3 чешниња лук, ситно сецкани
- 3 домати, исечени на четвртини
- 2 средни компири, излупени и исечени на шестини
- 3 лисја кељ, грубо исецкани
- 2 листови зелка или блитва, исечени на парчиња
- 1 ловоров лист
- 1 гранче рузмарин
- 1 гранче мајчина душица
- 100 гр застоен леб, искинат на парчиња од 3 см
- сол и бибер
МЕТОД:
- Гответе го гравот во посолена вода со кромид, лук, ловоров лист, мајчина душица и сол – 45 минути, или додека не се доварат. Исцедете и резервирајте ја водата за готвење. Отфрлете го кромидот, лукот и билките.
- Додадете малку маслиново масло во голема тава со тешко дно на средна температура. Нежно испотете го кромидот, лукот, морковот и целерот со билките, чилито, анасонот и малку сол додека не омекнат, но без да добијат боја (околу 10 минути).
- Додадете ги доматите и промешајте неколку минути. Додадете го гравот и резервирана вода од гравот, надополнувајќи со вода по потреба. Динстајте 30 минути.
- По истекот на ова време, додадете компир, кељ, зелка/блитва и леб и динстајте уште 15 минути, или додека компирот не се свари. Вкусете и зачинете со сол и бибер.
- За најдобри резултати, разладете ја супата по готвењето и загрејте ја следниот ден. Послужете со обилна доза квалитетно екстра девствено маслиново масло и свежо мелен црн пипер.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ИНДОНЕЗИЈА: Сото Медан – поинаква пилешка супа, за душа!