06:43 - 5 ноември, 2024

(РЕЦЕПТ) ТОСКАНСКИ ЗИМИ: Риболита или супа со стар леб кој се пренесува со генерации

риболита рецепт грав

Секое семејство од Тоскана има рецепт за оваа супа, рафиниран и пренесуван со генерации. Името значи „повторно варено“, повикувајќи се на фактот дека најчесто се консумира следниот ден по нејзината подготовка, кога се загрева со малку маслиново масло.

Клучните состојки во риболитата се преостанатиот/стар леб, грав и сезонски зеленчук како кељ, кромид, моркови и зелка. Тоа е типично зимско јадење, а една од неговите главни состојки, тосканскиот кeљ, е достапен исклучиво во зима.

Оваа супа првично била селско јадење и за прв пат била подготвена во средновековните времиња кога на слугите и селаните им се давало остаток од леб, кој го вареле во супа заедно со зеленчук и билки од нивните полиња. Бидејќи правеле големи количини на супа, таа се загревала одново и одново, а вкусот се подобрувал со секое ново варење.

фото: инстаграм

Ефтина, хранлива и вкусна, оваа традиционална супа останува главен дел од тосканската кујна.

Потребни состојки:

  • 150 гр грав, натопен во ладна вода да отстојат преку ноќ
  • 1/2 кромид, излупен и исечен на половина
  • 4 чешниња лук, неизлупени и смачкани
  • 2 ловорови лисја
  • 2 гранчиња мајчина душица
  • сол

Риболита

  • маслиново масло
  • 1 лажиче семе од анасон
  • 1 прстофат чили
  • 1 кромид, исечкан на коцки
  • 1 морков, излупен и исечен на коцки од 1 см
  • 2 стапчиња целер, исечени на парчиња
  • 3 чешниња лук, ситно сецкани
  • 3 домати, исечени на четвртини
  • 2 средни компири, излупени и исечени на шестини
  • 3 лисја кељ, грубо исецкани
  • 2 листови зелка или блитва, исечени на парчиња
  • 1 ловоров лист
  • 1 гранче рузмарин
  • 1 гранче мајчина душица
  • 100 гр застоен леб, искинат на парчиња од 3 см
  • сол и бибер
фото: инстаграм

МЕТОД:

  • Гответе го гравот во посолена вода со кромид, лук, ловоров лист, мајчина душица и сол – 45 минути, или додека не се доварат. Исцедете и резервирајте ја водата за готвење. Отфрлете го кромидот, лукот и билките.
  • Додадете малку маслиново масло во голема тава со тешко дно на средна температура. Нежно испотете го кромидот, лукот, морковот и целерот со билките, чилито, анасонот и малку сол додека не омекнат, но без да добијат боја (околу 10 минути).
  •  Додадете ги доматите и промешајте неколку минути. Додадете го гравот и резервирана вода од гравот, надополнувајќи со вода по потреба. Динстајте 30 минути.
  •  По истекот на ова време, додадете компир, кељ, зелка/блитва и леб и динстајте уште 15 минути, или додека компирот не се свари. Вкусете и зачинете со сол и бибер.
  •  За најдобри резултати, разладете ја супата по готвењето и загрејте ја следниот ден. Послужете со обилна доза квалитетно екстра девствено маслиново масло и свежо мелен црн пипер.
фото: инстаграм

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ИНДОНЕЗИЈА: Сото Медан – поинаква пилешка супа, за душа!

Слични објави

(Фото) Исончани и заљубени: Мина јавно му порача „те сакам“ на Огњен Амиџиќ

Еспресо

Петар Грашо искрено: „Јас не сум многу дома, Алба и Тони ќе бидат мамини деца“

Еспресо

Хана Хуљиќ ја напушти болницата: Сè се одвивало во тајност, мајката и бебето се чувствуваат одлично

Еспресо

Луѓето бесни на Сека Алексиќ зошто имала настап по трагедијата во Нови Сад, пејачката веднаш се огласи: „Никој не знае да прегрне кога боли“

Еспресо

(Видео) Најслатко нешто: Марија Шерифовиќ објави видео со синот, малиот Марио не се дели од мајка си

Еспресо

Александра Пријовиќ заврши во болница: Морала да прима специјални лекови од Америка

Еспресо
Се вчитува....