Рисаламанд е десерт кој се појавил кон крајот на 19 век во Данска. Вообичаено било да се подготви големо количество пудинг од ориз за ноќта пред Божиќ (lillejuleaften). Во пресрет на 23-ти, луѓето јаделе дел од пудингот од ориз, украсен со путер, шеќер и цимет. На Божиќната ноќ, остатоците од оризовиот пудинг се подготвувале со шлаг, бадем, сируп и вишни. Токму оваа припрема му го дала името на десерот – рисаламанд.
Во Данска е вообичаено во пудинготоѕ рисаламанд да се стави цел бадем. Тој што ќе го најде добива награда. Оваа награда е обично мало прасе од марципан, чоколадно срце или дури и играчка ако победникот е дете.
View this post on Instagram
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ФРАНЦИЈА: Класичната зачинета торта со мед која е лесна и брза за правење!
Потребни состојки:
- 500 мл полномасно млеко
- 750 мл обезмастено млеко
- 10 лажици шеќер (6 + 2 + 2)
- 150 гр ориз за рижото (Арборио)
- 1 зрно ванила, поделена по должина/ или лажица екстракт од ванила
- 200 гр бадеми, мелени
- 250 мл павлака за готвење
- 1 тегла морело цреши (во нивниот сируп)/може да заменете со слатко од цреши
- 1 лажица пченкарен скроб, измешан со 1 лажица вода
- ¼ чаша ликер од цреша Херинг (или повеќе)/ може да заменете со друг ликер
- 1 цел бадем
View this post on Instagram
Метод:
– Во тенџере измешајте млеко, 6 лажици шеќер и ориз и оставете да зоврие. Намалете ја температурата на средна и варете додека оризот не омекне и смесата не стане густа, често мешајќи, околу 30-40 минути.
– Истурете го пудингот од ориз во сад и оставете го целосно да се излади. Додадете ги сечканите бадеми и целиот бадем.
– Со електричен миксер изматете ја павлаката за готвење и 2 лажици шеќер во средна чинија додека не се стегнат. Додадете ванила и смесата од павлаката додадете ја во оризот.
– Покријте и ставете го во фрижидер околу 4 часа.
– Исцедете ги црешите и соберете го сирупот во тенџере. Додадете 2 лажици шеќер (или повеќе во зависност од сирупот). Додадете ја смесата со пченкарен скроб и оставете да зоврие со постојано мешање. Намалете ја температурата.
– Додадете ги резервираните цреши и ликерот и продолжете да варите, повремено мешајќи, околу 5 минути.
– Истурете го пудингот од ориз во чинии. Одозгора ставете топол сос од вишни.
Уживајте!
(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ГРЦИЈА: Портокалопита – врвна прослава на сезоната на портокалите!