9.8 C
Скопје
21:41 - 28 март, 2025

(РЕЦЕПТ) МАФИНИ-„МАГДАЛЕНИ“: Шпански деликатес, смешно лесен за подготовка

магдалени колач рецепт мафин

Магдалени се слатки, лесни и меки шпански колачи кои обично се прават со комбинација од јајца, шеќер, путер, брашно, прашок за пециво, млеко, кора од лимон ванила. Визуелно, магдалените личат на мафини.

Во Шпанија, најчесто се консумираат за појадок со шолја кафе. Во минатото, овие мали колачи традиционално се печеле за празници и родендени, но во денешно време може да се најдат секаде низ Шпанија, во супермаркети и пекари. Некои велат дека името „магдалени“ потекнува од приказната за една млада девојка по име Магдалена, која ги давала овие колачи на аџии кои оделе во Сантијаго де Компостела во Галиција.

 

Потребни состојки:

  •  3 големи јајца
  •  200 гр обично брашно
  •  125 гр шеќер, плус дополнително за попрскување
  •  50 мл полномасно млеко
  •  100 мл маслиново масло
  •  8 гр прашок за пециво
  •  Кора од ½ портокал/лимон
  •  Прстофат сол

МЕТОД:

  •  Прво, загрејте ја рерната 230°C. Во голем сад, матете ги јајцата енергично со жица за матење и почнете да го додавате шеќерот бавно додека не се соединат. Направете го истото со маслото, полека истурајте го во смесата додека продолжувате да матите. Направете го истото со млекото, брашното и прашокот за пециво. Додадете малку сол и свежо рендана кора од портокал/лимон.
  • Покријте со стреч фолија и оставете да отстои 10 минути во фрижидер. Ова ќе помогне ладната мешавина да се подигне подобро кога се пече во топла рерна.
  • Користете голем силиконски послужавник за 12 колачи и обложете го со калапи за колачи. Извадете ја смесата од фрижидерот, измешајте ја добро и истурете во секој од калапите до ¾ полно. Посипете ги сите парчиња со малку шеќер.
  • Намалете ја температурата на рерната на 200°C и печете 15 минути, не отворајте ја вратата за ова време. Извадете ги магдалените од рерна и оставете ги да се одморат во силиконскиот плех 5 минути пред сервирање.

ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ НИ ПРИГОТВИ БРЗА И ВКУСНА ТОРТА: Готова за 20 минуту!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esther Sánchez (@chocolatisimo)

Добар апетит!

Слични објави

На Вики Миљковиќ ѝ почина братот, Цеца не се одвојува од пријателката на која ѝ е и кума

Еспресо

(Фото) Војаж раскина со девојката и објави шокантна фотографија: Раперот конечно се изјасни за згодната бринета!

Еспресо

(Фото) По 18 години се вратија во „Гранд“, само Милан Станковиќ не дојде: Вака ќе му оддадат почит на Саша Поповиќ во „Ѕвездите на Гранд“

Еспресо

„Ми го земаат телефонот кога пијам“: Наташа Беквалац откри каква е кога ќе претера со алкохолот

Еспресо

(Фото) „Сега да ми се тргнете од патот“: Марија Шерифовиќ ги спакува куферите, отиде на одмор

apostolova

Жерар Депрадје ќе ја дознае пресудата во мај: Овинителството бара 18-месечна условна казна за актерот

Еспресо
Се вчитува....