15.8 C
Скопје
11:54 - 5 ноември, 2024

(РЕЦЕПТ) ХРИСТОВ ЛЕБ: Креолска верзија на совршениот Божиќен колач

божиќен леб христос колач рецепт

Се вели дека ова вкусно слатко тесто доаѓа од Германија или Италија, каде што се нарекува соодветно столен и панетоне, или исто така Христов леб.

Пан де Паскуа е чилеанската верзија и првично се правел со квасец и марципан. Потоа во рецептот биле додадени и ореви, бадеми и сушено овошје за да се потсетиме на местото каде што е роден Исус, каде што овие плодови ги има во изобилство.

Кога рецептот пристигнал во Чиле, бил развиен таканаречениот креолски божиќен леб, кој го заменува сувото овошје за кандирано овошје, а колачот исто добива потемна боја.

(РЕЦЕПТ) ПРАЗНИЦИ ВО БРАЗИЛ: Рабанада е задолжителен Божиќен десерт во бразилските домаќинства

Потребни состојки:

  • 500 гр брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 250 гр путер
  • 300 гр бел шеќер
  • 3 јајца
  • 100 гр суво грозје
  • 100 гр сецкани ореви
  • 200 гр кандирано овошје
  • ½ лажичка мелен цимет
  • ¼ лажичка мелено каранфилче
  • 80 мл коњак
  • 400 мл млеко

Метод:

  • Загрејте ја рерната на 200C.
  • Измешајте ги путерот и шеќерот заедно. Додадете ги јајцата едно по едно. Додадете ги сувите состојки (брашно, прашок за пециво, цимет, каранфилче), па наизменично млекото и коњакот, соединувајќи ги состојките многу нежно. Додадете ги кандираното овошје, сувото грозје и јаткастите плодови (претходно валани во брашно).
  • Истурете ја смесата во кружен калап за колач од 20 сантиметри, идеално висок, исто како оние што се користат за Панетоне, претходно подмачкан со путер и посипан со брашно.
  • Печете 50 до 60 минути. Проверете го центарот за да проверите дали е правилно испечен, пред да го извадите од рерната.

Уживајте!

(РЕЦЕПТ) ПРАЗНИЦИ ВО ДАНСКА: Пудинг од ориз и вишни кој се јаде на Божиќната ноќ

Слични објави

(Видео) Објавено првото видео од повикот на Диди во затвор: Децата му го честитаа роденденот

Еспресо

(Фото) Деми Мур откри за кого гласала во Америка, Северина се јави, еве што ѝ напиша

Еспресо

Цеца брутално искрена за затворските денови: „Ми смрзнаа коските во ќелијата, не јадев со денови“

Еспресо

Хороскоп за 5 ноември: Близнаците ќе привлекуваат со својот шарм, Стрелците ќе доживеат љубовна авантура

Еспресо

(Фото) Исончани и заљубени: Мина јавно му порача „те сакам“ на Огњен Амиџиќ

Еспресо

Петар Грашо искрено: „Јас не сум многу дома, Алба и Тони ќе бидат мамини деца“

Еспресо
Се вчитува....