Секој врвен пица мајстор во ракав крие по некој трик поради кој неговата пица е поинаква и повкусна од преостанатите.
„Мојата тајна за оваа домашна пица е во прскањето на тестото со вода непосредно пред самото печење, постапка која ќе ви помогне да добиете крцкави краеви и прекрасна златно-кафена боја“ – ни откри Давор.
360 г брашно
200 мл млака вода
1 пакетче сув квасец
1 лажичка сол
1 лажица шеќер
2-3 лажици маслиново масло
Подготовка
- Во длабок сад замесете тесто од сите наведени состојки. Оставете го тестото да стаса на собна температура околу 1 час.
- Потоа поделете го на 4-5 делови, во зависност колкави сакате да бидат вашите пици. Растегнете го секој дел со помош на дланките (не го расукувајте тестото).
- Додајте ги Вашите омилени топинзи за пица. Пропрскајте го тестото со вода.
- Печете 12-15 минути додека кората не добие убава златно-кафена боја.
Добар апетит и забавно готвење со Давор.