За многу луѓе денот не може да започне додека не ја испијат својата прва шолја кафе. Ова е особено точно за оние кои немаат време да седнат и да јадат хранлив појадок. Но, новото истражување откри дека пиењето на првата шолја кафе пред појадокот е всушност голема грешка.
Всушност, истражувањето неодамна објавено во British Journal of Nutrition, сугерира дека е подобро да јадете нешто пред да посегнете по кафето.
Студија на Центарот за исхрана, вежби и метаболизам на Универзитетот Бат во Велика Британија ги разгледала ефектите што ги имала една чаша црно кафе врз 29 здрави мажи и жени. Земајќи примероци од крв на учесниците, истражувачите откриле дека оние кои пиеле кафе пред појадокот имале скок од 50 проценти во гликозата во крвта во споредба со другите испитаници.
Истражувачите велат дека и покрај другите студии кои ги покажуваат специфичните здравствени придобивки од пиењето утринско кафе, токму оваа чаша од вашиот омилен пијалок пред појадок може да го отежни вашето тело да толерира шеќери и јаглени хидрати кои често се наоѓаат во вашиот утрински оброк, што резултира во отпорност на инсулин. Со текот на времето, велат авторите на студијата, ова може да го зголеми ризикот од дијабетес и срцеви заболувања, пренесува Best Life.
„Едноставно кажано, нашата контрола на шеќерот во крвта е ослабена кога првото нешто што нашите тела доаѓаат во контакт е кафето, особено по ноќта со прекинат сон“, објасни коавторот на студијата, д-р Џејмс Бетс, заменик директорот на Центарот за исхрана, вежби и метаболизам на Универзитет во Бат.
„Можеме да го решиме тоа ако јадеме прво, а потоа пиеме кафе малку подоцна, ако чувствуваме дека сè уште ни треба“, советува извештајот.
Под претпоставка дека ќе се разбудите во 6:30 часот наутро, експертите велат дека најдоброто време од денот за пиење кафе со кофеин е помеѓу 9:30 и 11:30 часот за да се избегне контрапродуктивноста, пренесува Inc. Односно, најдобро е да се пие првото кафе помеѓу три и пет часа по будењето.