Состојки:
кајсии
4 јајца
150 гр мелени бадеми
100 гр остро брашно
100 гр путер
100 гр шеќер
2 мали лажички прашок за пециво
малку презли за посипување на плехот
Подготовка:
Измијте ги кајсиите, извадете ги семките и исечете ги на помали парчиња. Плехот за печење намачкајте го со маргарин и посипете го со презла.
Маргаринот истопете го на тивок оган. Во сад помешајте ги брашното, прашокот за пециво и бадемите. Во друг сад пет минути матете ги јајцата со шеќерот.
Разладениот маргарин полека додавајте го во смесата со јајца и шеќер, а потоа постепено додајте ги брашното, бадемите и прашакот за пециво.
Ставете ја смесата во плехот и одозгора распоредете ги кајсиите.
Ставете го колачот во рерна загреана на 180 степени и печете околу 30 минути.