Снерт е традиционална холандска супа направена со грашок, зеленчук и свинско месо. Нејзината текстура е толку густа што лажицата треба да може да остане во исправена положба кога се става во средината на садот за готвење, па затоа снерт често се прави еден ден однапред, а потоа се загрева следниот ден.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ФРАНЦИЈА: Супа од кромид – Основата на класичната француска кујна
Супата е зимска класика во Холандија и традиционално се служи за Нова Година, со колбаси и холандски ‘ржан леб на страна. Има бескрајни варијации на рецептот и сите семејни рецепти се разликуваат малку.
Снерт е толку популарен во Холандија што има дури и настан наречен „Светско првенство во супа од грашок“, кое се одржува секоја година во Гронинген.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
– 350 гр грашок
– 350 гр чадена сланина исечена на коцки
– 6 парчиња сланина
– 3 пушени свински колбаси, исечени на парчиња
– 150 гр свинска коленица
– 1 праз
– 1 кромид
– 200 гр целер
– 2 моркови
– 150 гр зелена боранија
– 300 гр компири, излупени и исечени на коцки
– 4 л пилешки бујон
– 3 лажици масло
– Сол, бибер
View this post on Instagram
МЕТОД:
1. Потопете го грашок 1 час во голема количина ладна вода.
2. Загрејте две лажици масло во големо тенџере и пржете ја коленицата 5 минути. Исплакнете и исцедете го грашокот. Гответе со коленицата и сланината(коцки) во 3 литри пилешки бујон на средна топлина 1 час.
3. Потоа, додадете го зеленчукот и компирот исечкан на коцки. Додадете го преостанатиот пилешки бујон и варете 30 минути.
4. Во текот на оваа втора фаза на готвење, ставете ги парчињата сланина на плех обложен со хартија за печење. Покријте ги со друг лист хартија, потоа со друга чинија за да ја притиснете сланината. Ставете ја 20 минути во рерна загреана на 180C.
5. Загрејте ја преостанатата лажица масло во тава и пржете ги парчињата колбаси на висока топлина 2 минути, мешајќи постојано. Ако сакате глатка супа, фино измешајте ја содржината на тенџерето. Ако преферирате супа со парчиња, грубо измешајте ја или земете неколку парчиња коленица, зеленчук, колбаси и сланина пред да го измешате остатокот и додајте ги на врвот на супата при сервирање.
6. Која ѝ текстура да ја изберете, искрената супа мора да биде многу густа. Одозгора ставете ленти сланината пред сервирање.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ШПАНИЈА: „Магдалени“ – меки, воздушести колачи што може и дете да ги направи