Се вели дека ова вкусно слатко тесто доаѓа од Германија или Италија, каде што се нарекува соодветно столен и панетоне, или исто така Христов леб.
Пан де Паскуа е чилеанската верзија и првично се правел со квасец и марципан. Потоа во рецептот биле додадени и ореви, бадеми и сушено овошје за да се потсетиме на местото каде што е роден Исус, каде што овие плодови ги има во изобилство.
Кога рецептот пристигнал во Чиле, бил развиен таканаречениот креолски божиќен леб, кој го заменува сувото овошје за кандирано овошје, а колачот исто добива потемна боја.
(РЕЦЕПТ) ПРАЗНИЦИ ВО БРАЗИЛ: Рабанада е задолжителен Божиќен десерт во бразилските домаќинства
Потребни состојки:
- 500 гр брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 250 гр путер
- 300 гр бел шеќер
- 3 јајца
- 100 гр суво грозје
- 100 гр сецкани ореви
- 200 гр кандирано овошје
- ½ лажичка мелен цимет
- ¼ лажичка мелено каранфилче
- 80 мл коњак
- 400 мл млеко
View this post on Instagram
Метод:
- Загрејте ја рерната на 200C.
- Измешајте ги путерот и шеќерот заедно. Додадете ги јајцата едно по едно. Додадете ги сувите состојки (брашно, прашок за пециво, цимет, каранфилче), па наизменично млекото и коњакот, соединувајќи ги состојките многу нежно. Додадете ги кандираното овошје, сувото грозје и јаткастите плодови (претходно валани во брашно).
- Истурете ја смесата во кружен калап за колач од 20 сантиметри, идеално висок, исто како оние што се користат за Панетоне, претходно подмачкан со путер и посипан со брашно.
- Печете 50 до 60 минути. Проверете го центарот за да проверите дали е правилно испечен, пред да го извадите од рерната.
Уживајте!
(РЕЦЕПТ) ПРАЗНИЦИ ВО ДАНСКА: Пудинг од ориз и вишни кој се јаде на Божиќната ноќ