Божиќно дрво е традиционален десерт кој се служи на Божиќ и за време на празничната сезона. Со оглед на тоа што неговата историја потекнува од средниот век, се смета за дел од најстарите француски кулинарски традиции.
Некои велат дека е создаден околу 1834 година од страна на пекарите во хотелот „La Vieille France“ во Париз. Други мислат дека бил измислен околу 1945 година од слаткар од слаткарницата „Колибри“. Други, дури и го поврзуваат со традиционалниот рецепт за Божиќен ролат од желе, кој бил популарен во тој регионот од Франција од 19 век.
(РЕЦЕПТ) БОЖИЌЕН КОКТЕЛ: Во Чиле го викаат мајмунска опашка – со причина!
Потребни состојки:
За тортата:
- 9 жолчки
- 130 гр шеќер
- 5 белки
- 85 гр брашно, просеано
За чоколадниот крем:
- 300 гр несолен путер, омекнат
- 180 гр шеќер
- 2 јајца
- 2 жолчки
- 100 гр чоколадо (50% какао или повеќе, по вкус)
- 50 мл вода
За сирупот:
- 500 мл вода
- 250 гр шеќер
- 80 мл алкохол (рум, бренди или ликер по избор)
View this post on Instagram
Начин на подготовка:
Торта:
- Загрејте ја рерната на 230C.
- Одделете ги жолчките од белките. Во сад изматете ги жолчките со 80 гр шеќер додека не побелат и не се стегнат.
- Во друг сад изматете ги белките со преостанатиот шеќер додека не се стегнат.
- Измешајте ги жолчките во белките, подигнувајќи ја смесата од дното на садот, многу нежно, за белките да не ја изгубат текстурата. Промешајте го брашното многу постепено, постапувајќи на ист начин.
- Распоредете го тестото во тава за печење од околу 30×40 цм покриена со хартија за печење. Печете 5-6 минути.
- Извадете го од рерна и оставете да се излади. Превртете ја тортата на втора хартија за печење и излупете ја првата хартија од колачот.
Чоколаден крем:
- Растопете чоколадо во сад, над вода што врие и оставете го на собна температура.
- Целите јајца и жолчки се матат со електричен миксер 4 минути.
- Во нелепливо тенџере ставете ги шеќерот и водата да зовријат и варете ги на тивок до средна топлина неколку минути или до температура од 118С. Брзо натопете го дното на тавата во ладна вода за да го прекинете готвењето.
- Додека ги матете жолчките, полека истурете го сирупот да се прелие врз јајцата и матете брзо неколку минути додека не се измати. Смесата треба барем да се удвои во волумен и да избели. Со миксерот на средна брзина, постепено и нежно додадете го путерот. Многу е важно путерот да биде мек, а не стопен. Завршете со нежно вметнување на растопеното чоколадо.
- Одделете го чоколадниот крем во две порции една третина и две третини.
View this post on Instagram
Сируп:
- Во тенџере измешајте вода и шеќер. Зовријте. Мешајте додека шеќерот целосно не се раствори. Гответе на тивок оган 3 минути со постојано мешање.
- Зачувајте го сирупот во стаклен сад и оставете го да се излади додека не постигнете температура од околу 20C. Кога ќе се излади, додадете алкохол.
Финален производ
- Намачкајте ја тортата со сируп. Рамномерно распоредете една третина од чоколадниот крем на целата површина на колачот. Свиткајте го трупецот по должина. Цврсто завиткајте во пластична фолија за да ја задржи својата форма. Ставете во фрижидер 3 часа.
- Валаната торта извадете ја од фрижидер.Со помош на шпатула намачкајте ги преостанатите две третини од кремот со чоколадениот крем. Со помош на виљушка, направете ленти за да ја имитирате кората на дрвото.
Уживајте!
(РЕЦЕПТ) ХРИСТОВ ЛЕБ: Креолска верзија на совршениот Божиќен колач