14.8 C
Скопје
14:50 - 18 декември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ИТАЛИЈА: Фриџоне – совршен сос од домати и кромид

Фриџоне покажува како скромните состојки можат да создадат неповторливо гастрономско искуство

Фриџоне е традиционален сос од кромид и домати со потекло од земјоделските села околу Болоња. Се подготвува со мацерација на тенко исечен бел кромид во сол и шеќер, кој потоа полека се готви во сало со додавање на свежи домати.

Во денешно време, мастите во рецептот често се заменуваат со екстра-девствено маслиново масло, но кромидот останува неприкосновена ѕвезда на ова јадење. Не можете да го подготвите рецептот со било која сорта на кромид, бидејќи треба да биде сладок и „нежен“, а класичниот избор е локална сорта наречена „medicina“.

Потребни состојки:

– 1 кг бел кромид
– 300 гр доматен сос или 200 гр конзервирани домати
– 100 гр вода
– 8 лажици шеќер
– маслиново масло, по вкус
– сол, по вкус
– По ваш избор: 50 гр маст или 50 гр сланина

Подготовка:

1. Исчистете го и исечете го кромидот на ленти, потоа префрлете го во сад со две лажици шеќер, покријте со ладна вода и промешајте. Оставете го еден час, потоа сменете ја водата и додадете уште шеќер. По уште еден час, повторете ја постапката, менувајќи ја водата и додавајќи шеќер вкупно 3 часа (ако имате време, ако не, оставете да киснат 30 минути и зголемете го времето за готвење).

2. Исцедете го кромидот од водата, ставете го во висока тава со маслиново масло и динстајте нежно, еден час со капак. Оставете го кромидот да ја извади водата од себе, потоа отстранете го капакот и оставете да се исуши 10-15 минути на тивок оган.

3. Додадете сол, сос, вода, уште масло и измешајте. Ако сакате шеќер додадете сега (потоа промешајте). Покријте повторно со капак и варете на тивок оган 1 час и 30 минути.

4. Ако сосот премногу бавно се готви, продолжете без капак онолку време колку што е потребно. Ако е премногу густ, додадете повеќе вода и масло.

5. Гответе вкупно околу два часа. Кога останува уште половина час за готвење, можете да додадете сланина, колбас или друг тип на месо.

*Ако сакате да е поконцентрирано, продолжете го времето за готвење до 3 часа. Ако немате време, гответе 40 минути без капак.

Слични објави

(Фото) Анастасија Ражнатовиќ и Немања Гудељ во шок! До телефонот ставиja детектор за зрачење и предупредија на голема опасност

Еспресо

(Фото+видео) Луксуз на дело: Цеца Ражнатовиќ дојде со торба од 30.000 евра на прославата на Жељко Јоксимовиќ

Еспресо

Том Круз ја доби највисоката награда на американската морнарица за улогите во воени филмови

Еспресо

Скандал во шоуто на Амиџиќ: Дарко Лазиќ почна да ја фали бившата, Катарина побледе од срам!

Еспресо

(Фото) Емина Јаховиќ ги покажа стомачните: Згодната пејачка е во најдобрата форма досега!

Еспресо

Хороскоп за 18 декември: Раковите ќе уживаат со семејството, Водолиите ги очекува успех

apostolova
Се вчитува....