Милкао е традиционално чилеанско јадење со потекло од архипелагот Чилое. Се состои од рендан компир, пире од компири и обично маст и зачини, што резултира во еден вид палачинка од компир. Традиционално, само чилотански компири треба да се користат во подготовката на милкао.
Овие палачинки од компир се користат како важен дел од јадењата reitimiento(свежо приготвено прасе) и curanto(гозба од морска храна и месо). Во денешно време, постојат многу варијации на милкаос-пржени, печени во рерна, готвени на пареа, варени, засладени или збогатени со чихарони(пржена сланина).
View this post on Instagram
Потребни состојки:
– 450 гр компири, варени и испасирани
– 450 гр сурови компири, излупени и рендани
– 2 лажици путер
– 1 голем кромид, се сече на тенки парчиња
– Сол и црн пипер
– 1/4 чаша масло
Подготовка:
1. Добро исушете го ренданиот компир со крпа
2. Гответе го кромидот во тава со путер 5 минути додека кромидот не се карамелизира.
3. Во сад, измешајте го пирето со рендан компир додека не добиете тесто. Зачинете со сол и бибер по вкус.
4. Формирајте топчиња со тестото од компир и направете дупка во средината со прстите. Наполнете го со приближно 1 лажичка мешавина од кромид, или со вашиот омилен фил. Затворете го полнењето со правење мали палачинки.
5. Загрејте го маслото во нелеплива тава на средно висока температура, додека маслото не се загрее.
6. Ставете ги палачинки во масло во серии и намалете ја топлината на средна. Гответе до златно кафеава боја, приближно 3 минути. Превртете ги и гответе додека не поруменат од другата страна, приближно уште 3 минути.
7. Префрлете ги на хартиени крпи за да се исцедат од маслото.