Хималајската сол е еден од трендовите во исхраната кој не губи од популарноста веќе неколку години.
Нутриционистите предупредуваат дека целосното исфрлање на солта од исхраната не носи ништо добро, освен ако за тоа нема сосема издржана здравствена причина. Здравите луѓе треба да ја користат во ограничени количини, држејќи се до препорачаните дози.
Ова се митови за хималајската сол во кои треба да престанете да верувате:
Поскапо не значи и поздраво
Вистина е дека хималајската сол е поздрава од обичната готварска, но тоа не ја прави апсолутно здрава за употреба. Освен тоа, ако ја користите премногу, тоа ќе ве чини многу пари, а мала разлика кога се во прашање нутритивните вредности.
Смеете да ја користите неограничено
Внесот на натриум мора да се ограничи, без разлика преку каква сол го внесувате. Препорачаната дневна количина е околу 5 гр, што лесно се надминува поради присуството на сол во речиси сите индустриски прехранбени производи.
Хималајската сол содржи хранливи состојки кои ги нема во готварската сол. Подобар избор е да купите морска сол.
Здраво е да се исклучи солта од исхраната
Не смеете да одите ниту до таа крајност. Солта треба да ја исфрлат оние кои имаат одреден здравствен проблем, но во суштина, таа е важен нутриент и содржи електолити кои се потребни за правилно функционирање на телото.
Ако поради некоја причина треба да ја исфрлите од исхраната, подобро е да користите зачини кои ќе надоместат за вкусот.