16.8 C
Скопје
17:29 - 2 ноември, 2024

Виенска штрудла со јаболка, рецепт кој ќе ве врати во детството

Еден од најпопуларните десерти кој можете да го најдете од северот до југот на Европа е штрудлата од јаболко.

Во продолжение, погледнете како да го направите рецептот за вкусната виенска штрудла која можете да ја послужите со шлаг или сладолед од ванила.

Потребни состојки:

• едно пакување готово тесто
• 1 кг. кисели јаболка
• 100 гр. шеќер
• 50 гр. растопен маргарин
• цимет
• малку рум
• суво грозје

Подготовка:

Тестото премачкајте ја со растопениот маргарин и на него наредете ги јаболката кои претходно сте ги излупиле и исецкале на коцки со големина од еден центиметар.

Врз нив наросете шеќер, цимет и суво грозје кое претходно сте го натопиле во рум. Замотајте го тестото во ролат, нежно направете дупчиња со помош на вилушка и ставете го во намастена тава.

Печете во загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу половина час до 40 минути, додека тестото не добие златна кора. Оставете малку да се излади, исечете неколку парчиња, наросете со шеќер во прав и послужете со шлаг или сладолед од ванила.

Совет плус: доколку не сакате цимет или суво грозје, можете да додадете сецкани ореви, бадеми или други јаткасти плодови по ваш избор.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....