14.8 C
Скопје
10:43 - 15 мај, 2024

Торта со јаболка

Состојки:

5 јајца

300 грaма кафеав шеќер

1 ванилин шеќер

100 милилитри јогурт

2 лажици масло за јадење

300 грама мелени ореви

150 грама гриз

малку кора од портокал

прстофат сол

половина лажичка цимет

5 помали рендани јаболка

1 прашок за печиво

10 лажици брашно

1 литар вода

800 грама шеќер

Подготовка:

Во подлабок сад одвојте ги белките од жолчките и во белките додајте го шеќерот. Со миксер убаво изматете ги белките, а потоа во посебен сад почнете со матење на жолчките во кои сте ги додале кората од портокал, маслото и јогуртот. Потоа додајте ги оревите, гризот, брашното и прашокот за печиво.

На крај, додајте ги јаболката и полека помешајте го и снегот од белки. Истурете ја смесата во тава за печење, која сте ја обложиле со хартија за печење. Печете ја тортата во претходно загреана рерна на температура од 180 степени целзиусови околу 40 минути.

На крај, оставете го пандишпанот да се излади. За тоа време подгответе го шербетот.

Истурете го врелиот шербет врз изладениот пандишпан и со тоа тортата е готова.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....