Нема да му одолеете на вкусот на ова интересно предјадење…
Состојки:
– 500 гр свежи шампињони
– 100 грама брашно
– 2 јајца
– 50 грама сусам
– 100 мл млеко
– масло
– сол
– мелен црн бибер
Состојки за тартар сос:
2 кисели краставички
100 грама мајонез
Подготовка:
Изматете ги јајцата, млекото и брашното за да добиете малку погуста смеса (како за палачинки). Посолете. Печурките извалкајте ги во оваа смеса, па во сусам и пржете ги на загреано масло. Печурките вадете ги на хартиен брисач.
Подготовка на тартар сос:
2-3 краставички изрендајте ги, додадете две големи лажици мајонез и две лажици од водата од киселите краставички. Наместо оваа вода може да користите и бело вино.