11.8 C
Скопје
01:00 - 24 април, 2024

Сос од домати со босилек по рецепт на славниот Павароти

Лучијано Павароти беше познат гурман. Сакал лично да учествува во подготовката на храната без разлика дали се гоштева сам или е во една од неговите различни резиденции со пријателите.
„Добро ја познавам кујната. Специјализиран сум за тестенини. Знаете ли кое јадење е најтешко за правење? Шпагети со сос од домати и босилек. Наједноставните работи често се најтешки за правење“, своевремено рекол Павароти.

Потребни состојки за 2 литра сос: околу 2 кг домати, подварени, излупени и исечени на коцки, 1 чаша сецкан кромид, 3 сецкани чешниња лук, 150 мл црвено вино, 75 мл црвен вински оцет, 1/2 чаша сечкан босилек, 1 кафена лажичка сол, 1 кафена лажичка шеќер, 156 мл доматна паста.

Подготовка:
Сите состојки соединете ги во тенџере со дебело дно. Оставете да зоврие на силен оган. Намалете ја топлината и оставете да се динста околу 40 минути со редовно мешање. Во меѓувреме, измијте ги и стерилизирајте ги вашите стаклени тегли. Истурете го сосот во теглите до еден сантиметар одозгора. Затворете ги теглите. Ставете ги теглите во големо тенџере со врела вода. Додадете вода, така што теглите се покриени со 3 см вода. Покријте го садот и доведете ја водата уште еднаш да зоврие. Задржете ја водата да врие уште 35 минути (40, ако користите тегли од 1 литар). Извадете ги теглите од тенџерето. Оставете да се излади сосот 24 часа. Проверете ги капачињата (треба да се искривуваат навнатре). Обележете ги теглите и ставете ги на студено, слабо осветлено место.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....