Состојки
За тесто:
500 гр брашно
250 мл млеко
30 гр квасец
1 јајце
1 жолчка
50 гр шеќер
50 гр растопен маргарин
За фил:
500 гр афион
200 гр шеќер
1,5 шолја млеко
Подготовка:
Во млако млеко разматете ги квасецот и шеќерот. Додајте ги состојките за тестото и замесете. Оставете да отстои 20 минути и потоа поделете го тестото на 3 дела.
За филот помешајте ги афионот и шеќерот. Млекото загрејте го до вриење. Додавајте ги шеќерот и афионот со постојано мешање.
Тестото расукајте го и премачкајте го со филот, а потоа завиткајте го во ролат.
Загрејте ја рерната на 200 степени, плехот обложете го со хартија за печење и премачкајте ја со масло, па стевте ги штрудлите.
Ставете ги да се печат 20-25 минути.