Похован леб е добара избор за доручек или вечера. Со задоволство го јадат децата, но и возрасните, а особено е вкусен ако му се додаде некаков прилог. Банана и чоколада се одличен избор.
Потребно ви е:
- 8 парчиња леб
- 2дл. Млеко
- 3 јајца
- 3 кесичка шеќер во прав
- 1 лажица маслац
- 1 лажица масло
- 1 кесичка мелен цимет
- 1 банана
- ½ лимонов сок
- 250 грама чоколадо за готвење
- 100г шеќер во прав
- 125г маслац
- 3 јајца
- 30г слатко брашно
- 100г бадеми
Подготовка: Стопете го чоколадото на пареа и оставете го малку да се олади. Изматете го маслацот и шеќерот и постепено додадете јајце и чоколадо.
Потоа додајте брашно и мелени бадеми.
Гответе се на преа од две-три минути, покријте и ставете во ладнилник на 30 минути.
Исечето го лебот на парчиња. Во поголем сад измаетете ги јајцата и млекото.
Загрејте го маслацот и маслото во тевче. Утопете го лебот во смесата од јајца, извадете го и ставете го во загреаниот маслац.
Пржете неколку минути од едната страна, потоа од другата додека не добие златна боја. Извадете го лебот и ставете го на хартија која впива течност.
Исечете ги бананите на парчиња, па испрскајте ги со лимоновиот сок.
Секое парче од лебот премачкајте го со изладеното чоколадо и на него ставете неколку парчиња банана, потоа покријте го со друго парче леб и на сите нив заедно посипите ги со шеќерот во прав и циметот.