11:13 - 5 декември, 2025

Песто од див лук – и сос и чистач на организмот

Листовите на дивиот бел лук се многу вкусни и може да се искористат за подготвување на освежувачки песто сос, кој во исто време го чисти и подмладува телото.

Дивиот лук изникнува сам во природата. Мириса и има сличен вкус како со обичниот лук. Може да се користи и стеблестиот дел и листовите. На Балканот е познат под името сремуш.

За да подготвите песто од него, потребни ви се два врзопа див лук, 100 милилитри маслиново масло, ореви, пињоли или кикирики, бибер, пармезан и сол.

Сите состојки се ставаат во блендер и се блендираат додека да се добие саканата структура.

Се употребува со тестенини или печен компир, а може и како макало за со печени лепчиња или со чипс.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....