Рецепт за нежен, воздушест и пенест десерт со богат чоколаден вкус.
Потребни состојки:
100 гр шеќер
Три лажички какао во прав
Три лажички пудинг од чоколадо
370 мл свежи млеко
250 мл слатка павлака
100 гр млечна чоколада
Подготовка:
Измешајте ги сувите состојки. Потоа полека додавајте млеко и слатка павлака и убаво измешајте. Процедете ја смесата во тенџере и варете на умерена температура со постојано мешање.
Во смесата додадете го и чоколадото и мешајте додека да згусне, но не да зоврие.
Претурете ја смесата во обложена тава и оставете да се излади во фрижидер околу 12 часа.
Можете да декорирате со какао или со растопено темно чоколадо. Откако ќе се излади, со топол нож исечете го колачот на парчиња.