10:56 - 5 декември, 2025

Идеална посна вечера: Потпечена палента со компири

Состојки:

половина килограм компири
400 гр. пченкарно брашно
половина шолја масло
сол по вкус

Подготовка:

Компирите измијте ги, излупете ги и исечете ги на помали парчиња, па варете ги во посолена вода петнаесетина минути. Кога ќе се сварат компирите, во водата ставете масло и пченкарно брашно и варете 15 минути постојано мешајќи.

Сварената палента тргнете ја од ринглата и кога ќе се излади, распоредете ја во калап за проја, израмнете ја одозгора и запечете ја во рерна на 200 степени околу пет минути да се направи кора.

Запечената палента послужете ја топла.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....