1.8 C
Скопје
05:25 - 26 декември, 2025

(ФОТО+РЕЦЕПТ) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Њоки во бел сос со три видови сирење и свежа смоква – Малку е потребно за задоволство

На наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).

Овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството денес ни открива рецепт за подготовка на Њоки во бел сос со три видови на сирење (козјо сирење, моцарела, пармезан) и свежа смоква.

Малку ни е потребно за насмевка, задоволство и позитивни вибрации, ни вели Бранко.
фото: приватна архива

Потребни состојки:

– 200гр. њоки
– 50мл. маслиново масло
– Морска сол
– 80гр. козјо сирење
– 80гр. моцарела
– 80гр. пармезан
– 200мл. млеко
– 100гр. путер
– 2 лажици пченкарно брашно
– Половина лажичка чили
– Копар
– Жалфија
– 2 свежи смокви

фото: приватна архива

Начин на подготовка

Њоките ги варите околу две минути во вода со неколку капки маслиново масло и морска сол. Во вок тава, растопете путер, додадете две големи лажици пченкарно брашно и мешајте се додека не почне да црвенее и да не се направат грутчиња. Потоа, додјте го млеко, рендано козјо сирење и моцарела и мешајте. Во смесата додадете малку жалфија, чили, копар и две свежи смокви на ситни парчиња. Откако ќе добиете убав кремаст сос ги додавате њоките и листови од пармезан. Готвите уште 2 минути на тивок оган.

Дегустирајте со бело вино темјаника.

Уживајте, октомври и дождот нека бидат причина плус за среќен ден исполнет со насмевки и задоволство.

фото: приватна архива

Слични објави

„Ова беше голем предизвик“: Иван Босиљчиќ и Јелена Томашевиќ го остварија сонот што го чекаа 15 години

Еспресо

(Фото) Жешка празнична честитка: Нивес Целзиус во бела тантела позираше покрај новогодишна елка

Еспресо

На снег во минијатурни танги – На српската старлета која се гордее што не знае да множи, студот не ѝ може ништо

apostolova

(Фото) Сека Алексиќ ја покажа новата трпезарија: Мермер, сè во стакло, икони насекаде…

Еспресо

(Фото) Палто од крзно и накит вреден 20.000 евра: Александра Пријовиќ се забавуваше на концертот на Емина Јаховиќ во стајлинг од 35.000 евра

Еспресо

Фаталната заводничка од „Среќни луѓе“ со шокантно признание: И на 54 години го цицам палецот

Еспресо
Се вчитува....