8.8 C
Скопје
13:57 - 22 декември, 2024

Домашна шампита како од слаткарница

Ако сте љубител на шампита, тогаш овој рецепт е идеален за вас.

Потребни состојки:

Пет белки

100 гр шеќер

Еден ванилин шеќер

Малку сок од лимон

Две пакувања лиснато тесто од по 200 грама

За сируп:

150 гр шеќер

100 мл вода

Шеќер во прав

Подготовка:

Испечете ги лиснатите теста, такашто едното ќе го избодете со вилушка, а другото површински ќе го исечете на коцки.

Изматете ги белките со шеќерот и ванилин шеќерот и додадете го лимоновиот сок. Изматете цврст снег.

На средна температура направете го шеќерниот сируп. Штом ќе проврие, додадете го снегот од белки и продолжете да матите.

Нанесете ја смесата врз тестото кое е избодено со вилушка. Врз него ставете го засеченото тесто. Оставете целосно да излади, посипете со шеќер во прав и послужете.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....