6.8 C
Скопје
12:11 - 22 декември, 2024

Пет причини поради кои се чувствувате надуени!

Unsplash

Сите барем еднаш во животот се бореле со надуеност. Ова е вообичаена појава после оброк, но експертите предупредуваат дека треба да обрнувате внимание на вашите навики доколку ви се случува често.

„Подуеноста на стомакот е предизвикана од натрупување на гасови во стомакот или столицата што се таложи во дебелото црево. Откривањето на основната причина за надуеност или столица е клучно за борба против надуеност и постојат неколку причини зошто тоа може да се случи“, изјави нутриционистот Меј Симпкин за The Sun.

  1. Јадете многу храна од растително потекло

    Исхраната од растителна основа стана хит со причина. Има многу придобивки, но кај некои луѓе може да предизвика надуеност.

„Иако се документирани придобивките од јадењето помалку месо и повеќе зеленчук, зголемениот внес на растенија значително ја зголемува количината на влакна што јадете. Ова може да резултира со надуеност“, истакнува Меј.

За борба против надуеноста, Меј ве советува постепено да го зголемувате внесот на влакна во текот на неколку недели.

  1. Не пиете доволно вода

    Знаеме дека е важно да се пие доволно вода, а нејзиниот недостаток понекогаш се поврзува со надуеност. Имено, поради недоволна количина течност, столицата може да има потешкотии да помине низ дигестивниот тракт, па затоа се акумулира во него.

„Од клучно значење е да бидете хидрирани, но избегнувајте газирани пијалоци. Многу од нив содржат шеќери или вештачки засладувачи, што може да доведе до надуеност. Пијте повеќе вода и билни чаеви, и добро е да вклучите супи и смути во вашата диета“, вели Меј.

  1. Вие сте под стрес

    Кога сте под стрес, варењето се забавува.

„Тоа е одговор на организмот на стрес. Варењето се забавува, храната не поминува низ цревата толку ефикасно како што треба и се акумулира, произведувајќи гасови и штетни бактерии кои предизвикуваат надуеност“, објаснува нутриционистот.

Решението е да вежбате техники за релаксација, да се движите и да се занимавате со физичка активност и да спиете доволно.

  1. Јадете премногу брзо

    Залак треба да се џвака 10 до 20 пати пред да го проголтате, но луѓето честопати се брзаат затоа многу побрзо ја голтаат храната.

„Џвкањето ја разложува храната на помали парчиња, а плунката помага при нејзино распаѓање. Кога доволно џвакате залак, храната пристигнува во стомакот” скршена “на помали парчиња, додека јаглехидратите веќе се делумно варени”, рече таа.

Одвојте време и уживајте во вашиот оброк. Одморете се помеѓу каснувањата, седете исправено и уживајте во текстурата и вкусовите додека џвакате.

  1. Нетолеранција на одредена храна

    Алергиите на храна може да се идентификуваат со тестови, но ако сте надуени, веројатно е нетолеранција.

Реакции на нетолеранција, како што се гасови, надуеност и варење, се јавуваат ако храната не се вари правилно.

„Ова се случува поради отсуство на одреден ензим потребен за разградување на храната. На пример, нетолеранција на млеко и млечна храна може да се должи на недостаток на ензим лактоза потребен за разградување и варење на млечниот шеќер, лактозата”, објаснува Меј.

Во овој случај, консултирајте се со вашиот лекар за тоа кои чекори би било добро да ги преземете.

Слични објави

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Хируршки третман на израстоци – бенигни тумори на кожа

Еспресо

Интервју со проф. д-р Гордана Адамова, експерт по перинатологија: Вештачката интелигенција е од помош, но експертот го има последниот збор

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Кератоконус – оштетување на рожницата

Еспресо

Ласерска корекција на диоптрија во Европска очна болница: Враќање на видот со прецизност и експертиза

Еспресо

(Видео) Новости од Клиника „Жан Митрев“: Изведена прва неврохируршка операција со микроскоп

Еспресо

Маја Алексовска ембриолог во болницата „Санте Плус“: Лекувањето на неплодноста е тешка, но не е неостварлива задача

Еспресо
Се вчитува....