Сигурно секојдневно поминувате доста време со колегите на работа, додека во паузите уживате во кафето или чајот, но никогаш не сте помислиле колку шолјата од која пиете може штетно да влијае на вашето здравје.
Една студија спроведена на Универзитетот во Аризона покажала дека 20 отсто од шолјите за кафе содржи колиморфни бактерии за чие ширење придонесуваат валканите сунѓерчиња за садови, како и површното и нехигиенско миење во мијалникот во кој се наоѓаат чаши и пепелници.
Токму овие бактерии се откриени во секоа петта шолја пред нивното миење, додека после миењето, верувале или не, ги имало во секоја.
Застрашувачки факт е што во 20 отсто од случаите најдена е бактеријата ешерихија коли. Затоа, наместо да се грижите за тоа колку шеќер сте ставиле во кафето, подобро е да поведете сметка од што пиете.