-5.2 C
Скопје
00:15 - 26 јануари, 2022

НОВО СОЗНАНИЕ: Еве за колку минути во воздух коронавирусот губи 90% од својот заразен капацитет, ќе се изненадите!

Unsplash

Надвор од белите дробови, заразната моќ на коронавирусот „Ковид“ не трае долго: се распаѓа за 20 минути, а најголемиот дел од загубата на моќност за заразност е во првите пет минути.

Инфективноста на коронавирусот SARS-CoV-2 се намалува за 90% по 20 минути од неговата емисија преку ситните честички во воздухот или преку течност што се издишува кога зборуваме или дишеме. Голем дел од оваа загуба на способноста за инфицирање се јавува во првите 5 минути од излегувањето на коронавирусот од дишните патишта: ова е поддржано од студија од Универзитетот во Бристол (Обединето Кралство) која ја повторува важноста на маските и растојанието во превенцијата од ковид- 19 .

МАЛО РАСТОЈАНИЕ. Досега е ставен голем акцент на важноста од добра вентилација на затворени и преполни простори; но според новата анализа која сè уште чека прегледување, најризичната ситуација е онаа – најблиската.

„Ако ручам со пријателите во ресторан, постои голема односно главна опасност да им го пренесам коронавирусот на моите пријатели или тие да ми го пренесат мене; а не е случај дека инфекцијата доаѓа од некој што седи од другата страна на ресторанот“, објаснува Џонатан Рид, директор на Истражувачкиот центар за аеросоли на Универзитетот во Бристол.

ПОПРЕЦИЗЕН ПРИСТАП

Истражувачите поставиле млазница способна да ослободи прецизен број на аеросоли, кои биле оставени да левитираат помеѓу два електрични прстени во период од 5 секунди до 20 минути. Уредот, исто така, овозможувал да се прилагоди температурата, влажноста и светлината за да се сфати како овие услови влијаат на стабилноста на честичките – а со тоа и на опстанокот на коронавирусот.

Така дојдено е до заклучок дека кога аеросолите што го носат коронавирусот ги напуштаат белите дробови во влажна средина богата со CO2, тие брзо се „сушат“ и подлежат на пораст на pH вредноста. Овие две промени ја уништуваат способноста на патогенот да ги инфицира човечките клетки. Колку брзо тоа ќе се случи зависи од условите на релативната влажност на околниот воздух (и што е најважно, не од температурата: затоа не е точно дека високите температури го убиваат САРС-КоВ-2).

Во услови на релативна влажност под 50%, што одговара сувиот воздух во многу канцеларии, коронавирусот губи половина од заразниот капацитет за 5 секунди и уште 19% во следните 5 минути. Со влажност од 90% – како што е на пример просторот за туширање во спортските сали – губењето на заразноста било постепено: по 5 минути, половина од аеросолите сè уште содржеле одржлив вирус, но по 20 само 10% од честичките биле сè уште заразни.

Слични објави

(ФОТО) ТОНИ ЦЕТИНСКИ: Среќен роденден Тоше! Ти и Аки повторно запејте ја „Есен во мене“

Милена Ри

ЕЛТОН ЏОН ПОЗИТИВЕН НА КОРОНАВИРУСОТ: Долгоочекуваните концерти се откажани!

М.Р.

СОВЕТИ И ПРИДОБИВКИ НА СЕКС ЗА ВРЕМЕ НА МЕНСТРУАЦИЈА: Табу или задоволство?

Еспресо

(ФОТО) ИЛИНА АРСОВА СЕ ПРОСТИ ОД МАЕСТРО ЏАМБАЗОВ: Ние вака ќе си се памтиме, насмеани и ведри…

М.Р.

(ФОТО) ЛИЛА ОТКРИ СО КОЈ ГО ДЕЛИ КРЕВЕТОТ: Вистински убавец со зелени очи!

М.Р.

РАЗГОВОР СО МАРИЈА ПИЈАНМАНОВ, НАШИНКА ВО ПАРИЗ: Се будам со вкусна паштета од патка, мојот живот наликува на изложба во музеј, сопругот ми го подари Париз!

Ј.К.Д
Се вчитува....