-0.2 C
Скопје
02:30 - 19 декември, 2024

Алкални намирници за здраво тело

Многу болести потекнуваат од киселата средина во телото. На пример хеликобактер пилори опстанува во кисела средина, како и голем дел канцерогени клетки.

Доброто во борбата против болести е што самите можеме да си помогнеме хранејќи се одреден период со алкални намирници. Тие ја неутрализираат киселата средина во телото и му помагаат да се бори против вируси и бактерии.

Здравите личности треба да јадат балансирано, 50% кисела и 50% алкална храна, додека кај оние кои страдаат од хронични болести најдобро е 80% од исхраната да биде алкална.

Поради тоа, зачувајте го следниов список на алкални намирници, за секогаш да знаете како да ја комбинирате исхраната:

Свежи и сушени кајсии, свежи јаболки, зрели банани, грозје и сок од грозје, суви и свежи сливи, цреши, сок од лимон и портокал, праски, лубеница, диња, свежи и суви смокви, рибизла, брусница, јагода и шумски овошја, зелка, карфиол, целер, свежи краставици, свежо цвекло, морков, јачмен, овес и магдонос.

Неутрални намирници се авокадото, тиквата, бадемите, обичниот и слаткиот компир, киноа и амарант, маслиново и кокосово масло и кокосово млеко. Тука спаѓаат и мешунките и индиските ореви, кикирики и ф’стаци.

Изразено кисели се црвените меса, старите сирења, процесираната храна, сувомеснати производи, рафиниран шеќер, газирани сокови и бел леб, како и кафе и алкохол.

Слични објави

Интервју со проф. д-р Гордана Адамова, експерт по перинатологија: Вештачката интелигенција е од помош, но експертот го има последниот збор

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Кератоконус – оштетување на рожницата

Еспресо

Ласерска корекција на диоптрија во Европска очна болница: Враќање на видот со прецизност и експертиза

Еспресо

(Видео) Новости од Клиника „Жан Митрев“: Изведена прва неврохируршка операција со микроскоп

Еспресо

Маја Алексовска ембриолог во болницата „Санте Плус“: Лекувањето на неплодноста е тешка, но не е неостварлива задача

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Проблеми со видот – рефрактивни аномалии

Еспресо
Се вчитува....