6.8 C
Скопје
14:25 - 21 ноември, 2024

Топ осум производи кои секојдневно ги јадат долговечните Јапонци: Нутриционистите советуваат да ги внесете во исхраната

Јапонија е една од главните сини зони – места каде што се забележува особено висок животен век. Тајните на долговечноста на овие луѓе се свесната исхрана и почитувањето на Икигаи, јапонски концепт што се преведува како пронаоѓање на целта.

Нутриционистот и експерт за долговечност Мичико Томиока ги наброја намирниците што се консумираат секој ден во Јапонија за подолг и посреќен живот, пишува CNBC.

Зелен чај

„Мојата 99-годишна тетка секој ден го започнува со зелен чај, а исто така и јас. Секогаш го сервирам во специјални чаши што таа ми ги подари“, споделува Томиока.

Зелениот чај има многу здравствени придобивки. Содржи витамин Ц, витамин Б, влакна и протеини, како и антиинфламаторни и полифеноли кои се борат против различни болести. Овие природни соединенија се богати со антиоксиданси, хранливи материи кои ги штитат клетките од оштетување.

Ферментирани производи

Некои од најпопуларните јадења во Јапонија се мисо (ферментирана паста од соја, често се користи во супа), нато (ферментирана соја) и неказуке (ферментиран зеленчук мариниран во оризови трици).

Ферментираните производи се богати со пробиотици, кои помагаат во варењето и асимилацијата на храната, а можат да го намалат и ризикот од болести. „Секој регион во Јапонија има свои уникатни видови мисо и кисели краставички, во зависност од временските услови, жетвата, културата и начинот на живот. Понекогаш е тешко да се најде висококвалитетно мисо овде во Њујорк, па затоа правам свое со три состојки: соја, оризова вода и морска сол“, вели Томиока.

Грав

„Мојата кујна не може да се замисли без кинако (соја во прав), незасладено млеко од соја и, се разбира, домашно нато и мисо. Сојата е богата со влакна, витамини Б, калиум и полифеноли како што се изофлавоните“, вели нутриционистот. „Го сакам и црвениот грав, тој е богат со полифеноли, влакна, калиум, протеини и витамини од групата Б – сето тоа може да помогне да се спречи воспаление“.

Алги

Во Јапонија, можете да најдете алги – познати како каисо – во многу јадења и закуски. Овој вкусен производ има многу здравствени придобивки, нискокалоричен е и богат со влакна. Алгите исто така содржат многу есенцијални минерали и витамини, вклучувајќи јод, железо, калиум, магнезиум, витамин Б12 и омега-3 масни киселини.

„Во мојата кујна секогаш има пет до десет видови алги. Сите тие имаат различен вкус и кулинарска употреба. На пример, јас додавам алги во мисо супа со суви печурки или правам салата со алги. Или користам сос од алги и паста од црвен грав за да направам вкусни вегански слатки“, вели нутриционистот.

Тофу

„Јас сум голем обожавател на тофу затоа што обезбедува вид на протеин што би го добиле од месото и млечните производи, но без холестерол.

Исто така има доста разноврсна употреба и секогаш е на мојата листа за купување бидејќи може да се користи во многу различни видови јадења“, вели Томиока.

Може да се подготви како плескавица, во кнедли, со зеленчук и пржен ориз, во супа, во веганско кари, во хумус, како прилог, во преливи за салата и сосови, па дури и како десерт.

Сусам

„Семките од сусам се мојот кулинарски суперхерој! Потпечениот кафеав или црн сусам ми се задолжителна храна во кујната, како и таан. Јас обично пржам зеленчук и пржен ориз со мелен сусам или со паста од сусам наместо масло за да ги добијам сите придобивки“, вели нутриционист.

Семето од сусам е богато со витамини Б и Е, протеини, влакна и минерали како што се магнезиум, калциум и фитостероли, кои помагаат да се контролира нивото на холестерол.

Шитаке печурки

Шитаке е основна состојка во многу јапонски јадења. Оваа печурка е богата со протеини и витамини Д и Б, а содржи и лентинан, полисахарид кој помага во борбата против воспаленија.

Ѓумбир

Не само во Јапонија, туку и низ целиот свет, ѓумбирот е познат како лековита храна која помага во зајакнувањето на имунитетот и метаболизмот. Го подобрува вкусот на јадењата и помага храната да остане свежа подолго време.

„Додавам дарежлива количина ѓумбир во мисо супата и го користам во преливи, сосови, маринади и слатки. Тоа е совршен додаток на неказука, нато, риба и тестенини. И во текот на целата година, за борба против болести, сакам чаша чај од ѓумбир со сушени бобинки, гоџи, цимет, мача и куџу“, вели Томиока.

 

Слични објави

Аца Лукас за Лепа Брена: „Продала три арени? Па таа веќе не може ни шоља кафе да наполни“

apostolova

(Фото) Јелена и Тарик Филиповиќ воодушевени од Скопје: „Почувствуваме толку многу љубов и топлина“

Еспресо

(Фото) Виктор витка сарми, внук му асистира: Лепа Брена го слави Архангел Михаил, на гостите им спремаат богата трпеза!

Еспресо

(Видео) Версуис, малиот робот што оперира, претставен во „Жан Митрев“

Еспресо

Јелена Розга ужива во љубовта: „2024 година ми беше навистина одлична!“

Еспресо

(Фото) Солзи, неверување и тага на погребот на Лијам Пејн: Меѓу првите пристигнаа неговата девојка и поранешната партнерка со која има син

Еспресо
Се вчитува....