8.8 C
Скопје
22:40 - 28 март, 2025

Највкусниот десерт на Балканот: Еве како сами да си направите ТРИЛЕЧЕ!

Трилечето е омилениот десерт на многумина, а еве како да го приготвите сами вашиот колач од соништата…

Состојки:

– 6 јајца

– 100 г шеќер

– 200 г брашно

– половина ќесичка печиво

– 1 ванилин шеќер

За преливот:

– 400 мл слатка павлака

– 300 мл кондензирано млеко

– 800 мл обично млеко

За вториот прелив:

– 300 г крем од карамел

Приготвување:

Изматете ги белките, па постепено додавајте шеќер и ванилин шеќер. Кога ќе бидат добро изматени, додавајте ги жолчките една по една, измешајте, па внимателно додавајте брашно измешано со прашок за печиво. Кога додавате брашно, вклучете го миксерот на најмала брзина и само малку измешајте.

Сипете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и печете околу 20-25 минути на 180 степени. Оставете го пандишпанот да се олади малку, па извадете го од плех и со нож избодете го на повеќе места. Во плехот сипете слатка павлака, па на неа ставете го пандишпанот превртен наопаку – делот што бил горе, сега е долу.

Оставете го да отстои десетина минути, па потоа измешајте млеко и кондензирано млеко, па со нив прелејте го одозгора. Оставете го да отстои за убаво да го впие млекото, па премачкајте го со крем од карамел.

Добра оладете го и уживајте во превкусниот колач.

Слични објави

На Вики Миљковиќ ѝ почина братот, Цеца не се одвојува од пријателката на која ѝ е и кума

Еспресо

(Фото) Војаж раскина со девојката и објави шокантна фотографија: Раперот конечно се изјасни за згодната бринета!

Еспресо

(Фото) По 18 години се вратија во „Гранд“, само Милан Станковиќ не дојде: Вака ќе му оддадат почит на Саша Поповиќ во „Ѕвездите на Гранд“

Еспресо

„Ми го земаат телефонот кога пијам“: Наташа Беквалац откри каква е кога ќе претера со алкохолот

Еспресо

(Фото) „Сега да ми се тргнете од патот“: Марија Шерифовиќ ги спакува куферите, отиде на одмор

apostolova

Жерар Депрадје ќе ја дознае пресудата во мај: Овинителството бара 18-месечна условна казна за актерот

Еспресо
Се вчитува....