6.8 C
Скопје
12:01 - 25 ноември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО РУСИЈА: „Ватрушка“- слатки погачи со урда

ватрушки рецепт

Ватрушка е популарно руско печиво во облик на прстен, кое обично се полни со урда и се зачинува со суво грозје или други парчиња овошје, иако може да се направи и со овошни џемови или месо. Името на печивото е позајмено од романските јазици, а на романски „vatra“ значи „леб што се пече над оган“.

Традиционално, ватрушка се пече во печки за огревно дрво, особено во селата. Печивото е исто така популарно низ Украина и Белорусија, каде што може да се најде во бројни пекари и продавници.

Потребни состојки:

– 3 јајца
– 100 гр шеќер
– 1 1/2 лажица квасец
– 488 гр топло млеко
– 1 лажиче сол
– 2 лажици мајонез
– 3 лажици масло
– 625 гр брашно (во зависност од брашното, можеби ќе треба да додадете повеќе)

Полнење:

– 455 гр крем сирење на собна температура
– 455 гр урда
– 2 јајца
– 100 гр шеќер
– 145 гр златно суво грозје по избор

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @mirsadikova_lifecook

Подготовка:

1. Комбинирајте квасец заедно со две чаши топло млеко и една лажица шеќер. Оставете ги состојките да отстојат околу 10 минути.

2. Додадете јајца, мајонез, сол и шеќер во смесата и изматете ги заедно за да се соединат.

3. Измешајте го брашно во смесата со помош на миксер или шпатула, во мали количини, постепено. Откако брашното ќе се измеша, додадете масло во смесата. Важно е последно да додадете масло, поради текстурата на тестото. Месете го тестото додека не стане еластично, барем 10 минути. Оставете го тестото да нарасне околу еден час.

4. Исечете го тестото на 30 еднакви парчиња. Обликувајте го секое парче во топка и истапкајте го. Ставете ги еден до друг, оставајќи доволно простор за да се крене.

5. Покријте со крпа и оставете ги да нараснат околу 30 минути. Притиснете ја секоја топка во центарот со стаклена чаша за да формирате шуплина.

6. Изматете крем сирење, урда, јајце и шеќер заедно, за полнење. По желба, можете да додадете суво грозје во полнењето. Сувото грозје треба да се натопи во врела зовриена вода пред да се соедини со сирењето.

7. Пополнете ги шуплините со филот и печете на 170С околу 30 минути или додека не поруменат.

Слични објави

Конечно без кафеански маси и стомачен танц! Карлеуша се огласи за концертот на Тања Савиќ, колегите од „Гранд“ сè уште молчат

Еспресо

(Видео) Ќе ви разбуди носталгија: Елвир Мекиќ сними нова песна со Пајак и се врати на македонската сцена!

Еспресо

(Фото+видео) Што направила од себе! Линдзи Лохан дала 300.000 долари за промена на личниот опис

Еспресо

Почина словенечката манекенка Леа Плут на 38 години: Му беше девојка на Саша Капетановиќ

Еспресо

Хороскоп за 25 ноември: Јарците ќе бидат заводливи, Вагите ќе уживаат во ноќна забава

Еспресо

(Фото) Чизми од 2.000 евра: Георгина Родригез покажа дека има пари, но дали има и стил?

Еспресо
Се вчитува....