Незаситени масти, многу протеини и многу селен за обновување на клетките – има многу причини поради кои треба да се конзумираат бразилските ореви, кои често се вклучени во миксот со јаткасти плодови. Но, експертите за заштита на потрошувачите велат дека сепак може да биде премногу кога станува збор за бразилските ореви, не само затоа што тие се природно радиоактивни.
Иако се смета дека поголемиот дел од храната има екстремно ниско ниво на радиоактивност, нивото на бразилските ореви е доволно високо за да предизвика болест доколку се јадат во прекумерни количини.
„Тие може да имаат околу 1.000 пати поголема содржина на радиоактивност од просечната контаминирана храна“, вели нутриционистот Сузан Мориц.
Секој што јаде по два бразилски ореви дневно го зголемува внесот на природни радиоактивни елементи за околу половина во споредба со просечната исхрана. Дури и на тоа ниво, германските владини експерти за радијација велат дека не мора да се плашите од негативни здравствени последици.
Според Американскиот национален институт за здравје, надминување на препорачаната дневна граница од две бразилски ореви, сепак, може да доведе до симптоми, вклучувајќи мирис на лук, гадење, дијареа, осип на кожата, вкус на метал во устата, губење на косата и ноктите и промена на бојата на забите.
Екстремно високиот внес на овие јаткасти плодови со високо ниво на нутриентот селен може да доведе до отежнато дишење, откажување на бубрезите, срцев удар и срцева слабост. Статистички, луѓето во Европа во просек јадат околу 0,1 грама бразилски ореви дневно по лице, што е под нивото на опасност.