14.8 C
Скопје
07:17 - 26 септември, 2023

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Што е ласерска биостимулација?

За различни услови се користат различни бранови должини на зрачење и дози на енергија.

Ласерската биостимулација, наречена ласерска терапија со ниско ниво, користи уреди кои генерираат ласерско зрачење во видливиот на инфрацрвениот опсег,чија моќност е во опсег од 1 до 500 mW. Во случај на биостимулациска ласерска терапија (LLLT), веројатноста за појава на несакани ефекти е многу мала.

Третманите се апсолутно безболни, поради што можe да се користат за хронични, субакутни и за акутни состојби.Терапијата се спроведува од физиотерапевти специјализирани за терапија на мускулно-скелетниот систем. За време на постапката на третман,температурата на ткивото се зголемува за помалку од 0,5 степени целзиусови.

Ласери кои генерираат зрачење од 500-760 nm во должина се користат за зрачење на ткива лоцирани плитко под кожата, додека кај подлабоко лоцирани болести ткивото се зрачи со 800-950 nm инфрацрвено зрачење. Параметрите на лекување се приспособени на специфичните ентитети на болеста, а ефективноста на третманите зависи од нивното соодветно прилагодување.

За различни услови се користат различни бранови должини на зрачење и дози на енергија.

Блаже Арсов, дипломиран физиотерапевт, специјалист за рeхабилитација во хирургија, трауматолигија и ортопедија

Како ласерската биостимулација им помага на пациентите?

Влијанието на ниско-енергетското ласерско зрачење врз ткивото вклучува:

Антиедематозни; Антиинфламаторно; Подобрување на микроциркулацијата; Забрзување на реконструкцијата на ткивото; Стимулирање на имунолошките процеси; Подобрување на микроциркулацијата; Стимулација на ангиогенезата; Зголемување на амплитудата на потенцијалите за активност со нервните влакна; Зголемување на ензимската активност; Промени во потенцијалот на клеточните мембрани; Промени во секрецијата на невротрансмитери, хормони и кинини.

На ниво на клетки следува:

Забрзување на размената на електролити помеѓу ќелијата и околината; Зголемување на биолошката активност; Анти-мутаген ефект; Промени во структурата на течните кристали на биолошките мембрани; Зголемување на синтезата на колаген, протеини, РНК и АТП.

Покрај тоа, ефектот од користењето на ласерската биостимулација е, меѓу другото,зголемено ниво на ендорфин, зголемена активност на натриум-калиум пумпа,зголемена синтеза на АТП, ДНК и РНК, поефикасна апсорпција на лимфедемот,зголемена фагоцитоза и ангиогенеза и зголемен број на митохондрии во клетка (побрз клеточен метаболизам). Ласерската биостимулација се користи со години во физикалната терапија. Овој метод особено се препорачува за тешко заздравувачки рани, чиреви и за лекување на болка.

Употреба на ласерска биостимулација

Кои болести ги лекува?

Овој безбеден метод има голем број на примени во физикална терапија. Индикации за употреба на ласерска биостимулација се следниве болести:

Дегенеративни промени во зглобовите; Дегенеративни промени на ‘рбетот; Невралгија; Субакутни и хронични состојби на ткивата; Субакутни и хронични состојби на зглобовите; Декубити, чиреви и хематоми; Латерален епикондилитис; Гихт; Синдром на карпален тунел; Мускулна болка поради повреда; Калканеален шилец; Фрактури, исчашувања, дислокации; Парализа на нервите; Рани кои тешко се лекуваат.

Третманите кои ги користат корисните својства на ласерите во моментов се користат, меѓу другото, во дерматологијата, стоматологијата, спортската медицина и козметологијата.

Експертскиот тим на Клиника „Жан Митрев“ ви стојат на располагање за консултација и третман. Закажете на 02 3091 484

Комерцијален текст.

 

Слични објави

Јелена Карлеуша ја нападна колешката Пријовиќ и „Ѕвездите на Гранд“: „Тие се треш, а јас одам напред!“

Еспресо

Астро прогноза за вторник, 26 септември

Еспресо

Европската комисија донесе забрана – американската Букинг и шведската е-Травели не може да се спојат, ќе рипнат цените во хотелите

еспресо

(Видео) Српската пејачка Душица Грабовиќ се лизна додека снимаше спот, за малку ќе завршеше во болница

еспресо

Ветеринарите водат битка да ја спасат повредената и изгладнета лавица пронајдена близу Суботица

еспресо

(Видео) Ѕвездата на Гранд Славица Ангелова ја испеа својата прва песна „Руже и крв“

еспресо
Се вчитува....