Јаболкото е едно од најпопуларните овошја во светот. Познато е по својот совршен вкус и висока хранлива вредност, поради што може да претставува нискокалоричен појадок. Јаболкото се користи за подготовка на разни видови рецепти какви што се млечни шејкови, овошни салати и десерти.
View this post on Instagram
Може да се консумира во кое било време од денот како свежо овошје или цеден сок, а поради неговото благотворно дејство се препорачува јадење едно јаболко на ден.
Сокот од јаболка е единствен што може да се комбинира со сокови од зеленчук, давајќи им пријатен сладок вкус. ги разградуваат различни ензими, поради што не смеат да се комбинираат, но тоа не е случај со јаболкото.
View this post on Instagram
Во сокот од јаболко има многу витамин Ц и П, соли од калиум, калциум, железо, бакар, манган, кобалт, цинк, никел. Се применува при артериосклероза, болести на црниот дроб, бешиката, бубрези и др. Пектинот од сокот заедно со меснатиот дел ја нормализираат работата на цревата.
Високиот процент на шеќер и органски киселини помага во брзата регенерација по физичко оптоварување. Може да се пие до еден литар дневно. Добар е затоа што помага во исфрлање на тешките метали од организмот.