Медијаноче е традиционален кубански сендвич од свинско месо, шунка. Многу популарен во Флорида, а особено во Мајами, овој братучед на познатиот Кубано сендвич првично се консумирал во клубовите во Хавана.
„Medianoche“, чие име буквално значи „полноќ“ или „средина на ноќта“, е измислен во 60-тите години и своето постоење го должи на живиот ноќен живот во Хавана. Овој сендвич е познат во кубанската престолнина како омилена закуска на ноќните птици.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ПЕРУ: „Папа рејенас“ – перуански крокети за вистински гурмани
Потребни состојки:
За маринадата на свинското месо:
80 мл екстра девствено маслиново масло
½ портокал (кора и сок)
1 лимета (само сок)
4 чешниња лук, ситно сецкани
3 супени лажици свеж коријандер(или лажица зачин), сецкан
¼ лажичка суво оригано
½ лажичка мелен ким
½ лажичка крупна сол
Црн или бел бибер, свежо мелен
За сендвичите:
150 гр чадена свинска шунка, исечкана
400 гр парче свинско филе, малку исчистено (треба да има кожа и вишок маснотии)
60 гр стопен путер
2 кубански бриош лебови 20 до 30 см (замена: бриош или багет)
6 парчиња швајцарско сирење (тип Ементал или Грујер)
8 големи кисели краставички, исечени
сенф
View this post on Instagram
Инструкции:
- Маринада и подготовка на свинското месо: Во сад изматете ги маслото, кората од портокал, сокот од портокал, сокот од лимета, лукот, коријандерот, ориганото, кимот, солта и биберот. Со нож избоцкајте го свинското месо и ставете го во сосот. Добро измешајте со рака, додека месото не се натопи во маринадата. Маринирајте во фрижидер 12 до 24 часа, повремено мешајќи.
По времето за маринирање, извадете го свинското месо од садот и ставете го во тава со мрсната страна нагоре. Печете на 180C – 1 час. Извадете го од рерна, покријте го со алуминиумска фолија и оставете да отстои 2 часа. Исечете го свинското филе на тенки парчиња.
Загрејте го тостерот. Загрејте грил тава на силен оган. Прво запечете ги парчињата свинско месо од двете страни, а потоа парчињата шунка.
Исечете ги лепчињата на половина по должина. Намачкајте со благ сенф од секоја страна. Поставете малку печено свинско моџо по долната половина, потоа додадете слој шунка, слој кашкавал и на крајот кисели краставички. Покријте со горната половина од лебот. Намачкајте го горниот и долниот дел од секој сендвич со стопен путер. Секој сендвич загрејте го во тостер додека не стане крцкав однадвор.
На здравје и уживајте!
View this post on Instagram
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ФРАНЦИЈА: Супа од кромид – Основата на класичната француска кујна