За Ашуре или Ноевиот пудинг често се вели дека е еден од најстарите десерти во светот
Легендата вели дека првиот ашуре пудинг го подготвил библискиот патријарх Ное, кој го направил на Арката од состојките што му останале по големата поплава. Според оваа приказна, арката на Ное застанала на планината Арарат во источна Турција. Следствено, овој десерт е длабоко вкоренет во турските кулинарски традиции и се смета за еден од најстарите десерти во светот.
Бидејќи симболизира споделување, пријателство и различност, во него уживаат и христијаните и муслиманите и евреите.
Првично, името ашуре доаѓа од Ашура, древна еврејска прослава што го означува спасувањето на Мојсеј од фараонот. Друга теорија тврди дека името ашуре е изведено од арапскиот збор „āshūrā“, што значи „десетто“. Муслиманите служат ашуре на десеттиот ден од Мухарем, првиот месец од исламскиот календар, за да ги одбележат жртвите што семејството на пророкот Мухамед ги направило за човештвото. Затоа, ашуре се подготвува во големи количини за да се сподели со семејството, пријателите и соседите.
Потребни состојки:
- 12 порции
- 50 гр грав
- 50 гр фава грав
- 50 гр наут
- 115 гр јачмен со отстранети лушпи
- 50 гр ориз
- 115 гр суви кајсии
- 50 гр суво грозје
- 50 гр рибизли
- 225 гр шеќер
- 2 лажици пченкарен скроб или оризово брашно
- 150 мл вода од роза
View this post on Instagram
За гарнир:
- 2 лажички цимет
- 4-5 суви смокви
- 4-5 суви кајсии
- 1 лажица суво грозје
- 2 лажици ореви
- семки од 1/2 калинка
View this post on Instagram
Подготовка:
1. Потопете ги гравот, фава гравот, наутот и јачменот во тенџере преку ноќ или најмалку 6 часа. Секој вид на мешунка треба да се натопи посебно. За фавата и наутот ќе ви треба околу 1 час, гравот ќе се свари за 50 минути, додека јачменот треба да се крчка 45 минути. По потреба додадете повеќе вода во јачменот. Во варениот јачмен додајте сварен грав и фава грав, наут и ориз. Оставете да зоврие и варете 15 минути на тивок оган.
2. Во меѓувреме, потопете ги сувите кајсии, сувото грозје и рибизли во врела вода 10 минути. Исцедете ги и додадете го овошјето во тенџерето со гравот. Додадете шеќер и динстајте додека смесата не се згусне, повремено мешајќи.
3. Во мал сад, измешајте пченкарен скроб или оризово брашно со доволно вода за да направите кремаста паста. Додадете 2 лажици топла течност од тавата и измешајте. Сега, вратете ја оваа згуснувачка паста во тенџерето, додадете вода од роза и варете 15 минути. Мешајте повремено, додека смесата не стане многу густа.
4. Во меѓувреме, подгответе го гарнирот. Исечете ги сувите смокви и кајсиите, здробете ги оревите и исчистете 1/2 калинка.
5. Префрлете го ашурето во голема чинија за сервирање. Нежно протресете за да се израмни површината и оставете да се излади. Украсете со цимет, суви кајсии, смокви и суво грозје. Посипете ги со ореви и семки од калинка. Се сервира на собна температура, или се лади во фрижидер.
* Од оваа количина излегуваат 12 порции
* Ако немате пристап до фава грав заменете со бело гравче
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТУРЦИЈА: „Зерде“ – антички пудинг со шафран