Започнавме убава соработка со една врвна готвачка која секое јадење го претвара во магија од вкусови – Теодора Георгиевска.
Оваа извонредна мајсторка и една од највлијателните готвачки на социјалните мрежи кај нас, стои зад бројните рецепти кои ги објавува на профилот „Готвиме со Теа“ – „gotvime.so.tea“.
Љубителите на домашно тесто ќе „полудат“ по овие прекрасни пица панцероти. Толку се меки и вкусни, што ќе ги снема додека да трепнеш, вели Теа.
Потребни состојки (10-12 панцероти):
За тесто:
- 500 гр брашно
- 250 мл млако млеко
- 1/2 свеж квасец
- 100 мл масло
- 1 јајце
- 1 мала лажичка сол
- 1 мала лажичка шеќер
- сусам
За фил:
- Кашкавал
- Сланина или шунка
- Свежи печурки
- Оригано
- Кечап
Начин на подготовка:
Во подлабок сад ставете го брашното и измешајте го со солта. Во млакото млеко растворете го квасецот заедно со шеќерот и оставете го десетина минути да стаса. Во брашното направете дупка и во неа ставете ги стасаниот квасец, белката од јајцето и маслото. Формирајте тесто и оставете го да стасува 30-40 минути покриено со крпа. Откако ќе стаса тестото размесете го на мрсна подлога и поделете го 10 до 12 топчиња. Покријте ги топчињата со крпа за да не се суши тестото и оставете ги да одморат 5 минути. Од секое топче расукајте округла коричка. Намачкајте ја кората на едната половина со кечап, наредете малку кашкавал, малку сланина, малки сецкани печурки и оригано. Со другата половина превиткајте ја кората и со помош на вилушка притиснете ја кората по ивицата за убаво да се затвори и при печењето да не излезе филот. Наредете ги панцеротите во тавче за печење обложено со мрсна хартија. Намачкајте ги панцеротите со жолчката и наросете сусам. Печете ги во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути.
На здравје и уживајте во овие преубави пица панцероти.
.