-0.2 C
Скопје
07:39 - 21 јануари, 2025

ПОСНО, ЛЕСНО и ВКУСНО: Бомбици со компир и праз – одлично викенд мезе без печење

Велигденските пости кои траат 48 дена се голем предизвик како за верниците, така и за традиционалната македонска кујна. Традиционалното посно мени овојпат сакаме да го збогатиме со нови посни рецепти кои ќе бидат лесни за подготовка и вкусни за да уживате комплетно во постот.

Денес ви откриваме еден посен рецепт кој е многу лесен за подготовка, нема печење нема седење цел ден во кујна, само вклучете го блендерот и за кратко ќе имате посно јадење на трпезата.

Состојки:

– 800гр компир
– 100гр. маргарин
– 300гр. праз
– 3 чешниња лук
– 20гр мешан зачин
– 100гр лебни трошки
– 100гр. сусам

Подготовка:

Излупете ги, убаво измијте ги и ставете ги да се варат во вода. Откако убаво ќе се сварат оставете ги да се изладат, а потоа ставете ги во блендер заедно со маргаринот.

Исечкајте го ситно празот, а лукот убаво истолчето го и додадете го во смесата и блендирајте уште малку.

Намастете ги малку рацете со масло и од смесата почнете да формирате топчиња кои ќе ги влакате во лебни трошки или сусам кој мора да е претходно малку потпечен на хартија во тава.

Може и целата смеса да ја ставите во сад за салата па со лажица да ја послужувате. Изборот е ваш!

Добар апетит!

Слични објави

Милан Калиниќ донесе одлука по разводот: „За три-четири месеци ќе ја видите мојата…“

Еспресо

(Фото+видео) Милош Биковиќ и Ивана Малиќ уживаат со синот: Малиот Василије воодушевен од магијата на зимата

Еспресо

(Фото) Катарина Грујиќ го слави Свети Јован: Домашна атмосфера во семејната вила, пејачката ја покажа масата

Еспресо

(Видео) Дарко ѝ пееше на уво на свеската! Сестрата на Катарина силно го прегрна, не можеа да ги задржат емоциите

Еспресо

(Фото) Лепа Брена „искешира“ 20.000 евра за одморот на Тајланд! Со Боба уживаат во луксузно одморалиште, еве што им е на располагање

Еспресо

Конан О’Брајан ќе биде водител на 97. доделување Оскари

Еспресо
Се вчитува....