Најпопуларната легенда за откривањето на кафето е дека еден етиопски овчар чии кози јаделе бобинки од зимзелена грмушка станале хиперактивни. Денес, пазарот на кафе е втор по големина во светот!
Одговорите на прашањата „кој“, „каде“ и „како“ во врска со потеклото, откривањето и ширењето на кафето се, во најмала рака, многу контроверзни. Постојат бројни легенди со многу малку проверени податоци, а уште помалку пишани документи за кафето на Запад пред 1800-тите, неколку векови по првото појавување на кафето во Европа.
Најпопуларната легенда за откривањето на кафето е дека еден етиопски овчар чии кози јаделе бобинки од зимзелена грмушка, станале хиперактивни.
Легендата за откривањето на кафето
Со оглед на тоа дека поминале повеќе од 1000 години од предложеното време кога било откриено кафето, невозможно е да се каже дали е вистина, но има некои извори кои се поверодостојни од други. Професорот Нкиру Нзегву од Катедрата за африкански студии на Универзитетот Бингхамптон вели дека легендата за овчарот постои со векови, иако е невозможно да се потврди.
Имено, тој ги гледал неговите кози како возбудено чукаат и гласно блеат додека ги џвакале светло-црвените бобинки што растеле на некои зелени грмушки во близина. Самиот свештеник Калди пробал неколку бобинки и набрзо почувствувал воодушевување.
Ги наполнил џебовите со бобинки и истрчал дома за да го сподели своето откритие со семејството. Неговата сопруга му предложила да ги однесе бобинките кај монасите во манастирот во близина на езерото Тана, во близина на изворот на реката Син Нил. Калди им дал од бобинките на главните монаси и раскажал за нивното чудесно дејство, пишува „Crema Coffee Garage“.
(ФОТО) ЕСПРЕСО ФОТКА НА ДЕНОТ: Турско кафе во Турска чаршија
„Ѓаволско дело!“, извикал монахот и ги фрлил бобинките во огнот. За неколку минути манастирот се исполнил со мирис на печени бобинки, а другите монаси се собрале да истражат од каде доаѓа мирисот. Решиле да го изгаснат огнот, дробејќи го жарот, па така ги здробиле и бобинките од кафето.
Главниот монах наредил бобинките да се стават во сад и да се прелеат со топла вода за да се зачуваат. Таа ноќ монасите седнеле пиејќи богат мирисен пијалок и ветиле дека ќе го пијат секој ден за да останат будни за време на нивните долги ноќни дела.
Одгледување кафе
Планираното одгледување кафе започнало некаде во петнаесеттиот век, а низ многуте векови што следеле, јеменската провинција Арабија била примарен извор на кафе во светот.
Побарувачката за кафе на Блискиот Исток била многу висока. Бобинките, кои биле спакувани за извоз од јеменското пристаниште Мока за трговија со Александрија и Константинопол, биле строго чувани.
Всушност, ниту една плодна билка кафе не смеела да ја напушти земјата. И покрај ограничувањата, муслиманските аџии од целиот свет за време на нивниот аџилак во Мека успеале да прошверцуваат растенија кафе назад во нивните татковини, а културите на кафе набрзо се вкорениле и во Индија.
ИЗБОРОТ НА КАФЕ ЈА ОТКРИВА ВАШАТА ЛИЧНОСТ: Кое е вашето омилено – еспресо, капучино, микијато?
Кафе во Европа
Во тоа време, кафето пристигнало и во Европа преку Венеција, каде што флотите разменувале парфеми, чаеви, бои и ткаенини со арапските трговци по патеката на зачините.
Пијалокот на крајот добил популарност меѓу Италијанците кога продавачите на уличните лимонади почнале да го продаваат покрај ладните пијалоци. Многу европски трговци се навикнале да пијат кафе во странство и го вратиле со себе во своите татковини.
Во средината на 17 век, Холанѓаните доминирале во светската трговија со бродови и вовеле одгледување кафе во нивните колонии во Индонезија на островите Јава, Суматра, Сулавеси и Бали.
Интересни факти за кафето:
- Пазарот на кафе е втор најголем пазар во светот, по нафтата – така што може да се каже дека трговијата со кафе е прилично голема работа;
- Постојат два главни врсти на кафе: Арабика и Робуста. Одгледувачите претежно засадуваат видови Арабика. Иако е помалку популарна, Робуста има малку горчлив вкус и содржи повеќе кофеин;
- Глобалниот извоз на кафе во мај 2021 година изнесуваше речиси 10 милиони кеси кафе, според светската статистика за кафе;
- Откако ќе се напиете кафе, вашето срце чука побрзо во следните четири часа;
- Просечната чаша еспресо (30гр) содржи 69 мг калиум;
- Светската индустрија за кафе вреди повеќе од 156,9 милијарди долари;
- Зрната кафе се технички семиња. Тоа се бобинки слични на цреши кои растат на грмушки, но ние ги нарекуваме „бобинки“ поради нивната сличност со мешунките. И бобинките од кафе може да се јадат;
- Еспресо на италијански значи „исцедено“;
- Најскапото кафе во светот може да чини повеќе од 600 долари килограм;
- Може да се предозирате со кафе. Ќе треба да испиете околу 30 шолји за многу краток временски период за да се приближите до смртоносната доза на кофеин;
- Зборот „кафе“ доаѓа од арапскиот збор за „вино“. „Qahwah“ подоцна стана „kahveh“ на турски, а потоа „koffie“ на холандски, од каде го добиваме англискиот збор „coffee“;
- Една шолја црно кафе има само една калорија.