Иран
Халим
View this post on Instagram
Халим е јадење популарно низ Блискиот Исток, како и Централна Азија и Индискиот Потконтинент. Тоа е чорба слична на фарина и е направена од пченица, јачмен, мелено говедско или овчо месо, леќа, многу зачини, а понекогаш и ориз. Сите состојки се готват заедно на тивок оган до осум часа, што дава густа конзистентност слична на пире, на која ѝ се додава пржен кромид, чаат масала, чили, ѓумбир, коријандер и лимон.
Кина
Јотао
View this post on Instagram
Во континентална Кина (како и делови од Источна и Југоисточна Азија), пржените лепчиња јотао-понекогаш наречени „кинески крофни“ се главен појадок. Тие се малку посолени ленти од солено, а не слатко тесто, обликувани за лесно да може да се раскинат по должина на половина. Јoтао обично се служи со конге (каша од ориз) или топло млеко од соја.
Холандија
Хагелслаг на леб
View this post on Instagram
Заедно со типичната храна за појадок како сирење, сувомеснато, печен леб со џем или мед, Холанѓаните уживаат и во хагелслаг на напутерен леб. Што е хагелслаг? Па, едноставно кажано, зборот се однесува на мрвици. Мрвиците се чоколадни, од ванила и овошје.