3.8 C
Скопје
20:46 - 20 декември, 2024

(ФОТО) ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО МОНГОЛИЈА: „Бууз“ за дождлив ден

кнедли бууз монголија рецепт

Бууз е традиционална монголска кнедла, приготвена на пареа наполнета со говедско или овчо месо. Месото обично се зачинува со сол, кромид, лук и свежи билки. Кнедлите се подготвуваат во големи количини и се консумираат во текот на целата година, иако буузот е најпопуларен за време на „Цагаан Сар“, новогодишна прослава на Монголија, која обично се одржува во февруари.

Бууз се карактеризираат со мал отвор на врвот и често се јаде со рака. Традиционално, кнедлите се служат со пржен леб, сосови за мацкање и салати на страна, додека се препорачува да ги спарите со пијалоци како што се вотка или чај.

Потребни состојки:

За фил:

– 180 гр јагнешко месо
– 180 гр говедско месо
– 1 морков
– 1 кромид
– 4 чешниња лук
– 30 мл маслиново масло
– ½ лажичка сол
– ¼ лажиче мелен црн пипер
– 125 мл супа од зеленчук

За тесто:

– 170 гр брашно
– ¼ лажичка сол
– 1 јајце
– 50 мл вода

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Denis Sotnikov (@boolwinklee)

Подготовка:

На филот:

– Со остар нож, исечете го месото на мали коцки, околу 5 мм, (или користете мелено месо), исечете ги и морковите и кромидот на мали коцки и на ситно исечете го лукот.
– Во тава на средна температура, пржете го зеленчукот потребен за полнење со половина од маслиново масло и гответе додека не поруменат. Ставете настрана.
– Во тава на висока температура, пржете го месото во остатокот од маслиновото масло, додека не потемни. Намалете ја температурата на најниска, додадете зеленчук, зачинете со сол и црн пипер и промешајте една минута.
– Додадете ја супата, покријте со капак и динстајте на тивок оган 30 минути. Оставете да се излади, потоа префрлете во пластичен сад и ставете го во фрижидер најмалку 1 час.

На тестото:

– Измесете смеса од половина брашно, сол, јајце и вода. Потоа, додадете го остатокот од брашното и повторно месете додека не се формира мазно тесто, потоа завиткајте го во проѕирна фолија и оставете да се одмори на собна температура 30 минути.
– Поделете го тестото на четири еднакви делови за да продолжите во серии. На набрашнета површина, развлечете го тестото многу тенко. Можете да користите сукало или машина за тестенини (во најтенко поставување).
– Направете кругови со дијаметар од 9 мм користејќи чаша. Ставете мала лажица од филот во центарот на секој круг. Држејќи го на дланка, обликувајте го кругот како чанта и стегнете ги рабовите околу горниот дел. Целта е да се создадат набори од сите страни за да изгледа кнедлата убаво и да се задржи врвот на кнедлата затворен (во ред е да се прикаже мал дел од филот).
– Повторете со остатокот од тестото и филот. Остатоците од тестото може повторно да се месат за да се направат повеќе кнедли.
– Кнедлите ставете ги на сад за готвење на пареа обложен со хартија за печење, и гответе во затворен сад 15 до 20 минути, во зависност од дебелината на тестото.

Слични објави

(Фото) Деколтето во преден план: Данијела Димитровска „пука“ од сексапил во целосно бела комбинација

Еспресо

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо

(Фото) Поранешниот сопруг на Драгана Мирковиќ ужива за сите пари: Чаша бело вино и нереална глетка на убава дестинација

Еспресо

По раскинувањето со Зоран Марјановиќ, Инди откри валкани детали за поранешниот: „Манипулатор кој ми го испра мозокот“

Еспресо

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо

Разоткриен просекот на оценките на Јована Јеремиќ од факултет: Сакам да ги нервирам квазиинтелектуалците

Еспресо
Се вчитува....