Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Куба
Тостада и кафе со млеко
View this post on Instagram
Тостада едноставно се однесува на исечен и испечен леб, намачкан путер и е една од компонентите што го сочинуваат кубанскиот појадок. Другиот суштински дел е, се разбира, „café con leche“ или кафе со млеко, кое типично е многу, многу слатко, млечно и пенливо – фантастичен начин да го започнете денот.
Јамајка
Аки и солена риба
View this post on Instagram
„Аки и солена риба“ е национално јадење на Јамајка и аки – овошје кое припаѓа на истото семејство како и овошјето личи – исто така е национално овошје на Јамајка. За да се подготви јадењето, солената риба (бакалар) се готви со варено аки (често се користи конзервирано аки), кромид, пиперки, домати и зачини и најчесто се служи со и пржени зелени банани.
Мјанмар
Мохинга
View this post on Instagram
Многумина сметаат дека мохинга е национално јадење на Мјанмар. Станува збор за супа направена од речен сом, вермичели тестенини, стебла од банана, лимонска трева, кромид, лук, ѓумбир, паста од риба и сос од риба и украсена со сок од лимета, коријандер, млад кромид и сушено чили, оваа супа е баланс на слатки, кисели, солени и лути вкусови.