Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Јапонија
Мисо супа, ориз и печена риба
View this post on Instagram
За луѓето што живеат на оваа страна на светот, типичниот појадок во Јапонија може да изгледа посоодветен за различно време од денот, да речеме ручек или вечера. Мисо супа, бел ориз, лосос на скара, нори, нато (ферментирана соја) и малку салата или кисел зеленчук, обично се појавуваат за појадок во Јапонија.
Нигерија
Косаи
View this post on Instagram
Во Нигерија и други делови на Западна Африка, пржени колачи од грав или пржени косаи се омилениот избор за појадок. Направени се од шарен грав, зачинет со кромид, сушено чили и свежи црвени чили пиперки, а потоа се пржени во масло. Такви се уживаат и како улична храна.
Јужна Африка
Путу Пап
View this post on Instagram
Путу пап е каша направена со пченкарно брашно и вода зготвени заедно за да формираат сува и мека текстура. Путу пап исто така познат како „krummelpap“, што значи „ронлива текстура“, често се јаде со млеко и шеќер за појадок и се комбинира со повеќе солени јадења во текот на денот.