Боршч е веројатно најпознатото украинско јадење. Оваа едноставна супа се прави со супа од месо или коски, зеленчук и ферментиран сок од цвекло. Има многу верзии – супата може да биде дури и на база на риба или зеленчук, а изборот на зеленчук варира од регион до регион.
Сепак, основните состојки – цвекло и ферментиран сок од цвекло – се задолжителни. Тие му даваат на јадењето уникатна црвена боја и даваат слатки и кисели вкусови. Тешко е да се пронајде точното потекло на јадењето – иако е претежно поврзано со Украина, потеклото на боршчот сè уште жестоко се дебатира.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТУРЦИЈА: „Ѓозлеме“ – бело платно за импровизација со вкусови
Без оглед на неговото потекло, тоа е едно од омилените јадења низ целиот поранешен Советски Сојуз, особено во Полска и Русија, каде што исто така вообичаено се смета за национално јадење, а во Полска, боршч со кнедли е традиционално предјадење за Бадник.
Поради миграцијата, традицијата на подготовка на боршч одамна ги надмина границите на Источна Европа, па денес најчесто се среќава во украинските ресторани ширум светот. Во Украина, јадењето често се служи со солени лепчиња наречени пампушки.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
- 3 средни цвекла, излупени и изрендани
- 4 лажици маслиново масло
- 1.900 мл пилешки бујон
- 480 мл вода
- 3 средни компири, излупени и исечени на парчиња со големина на залак
- 2 моркови, излупени и ситно исечени
- 2 парчиња зелен целер, исечен и ситно сецкан
- 1 мала црвена пиперка, ситно сецкана, по желба
- 1 среден кромид, ситно сецкан
- 4 лажици кечап или 3 лажици доматен сос
- 1 конзерва бел грав со течност
- 2 ловорови листови
- 2-3 лажици бел оцет или по вкус
- 1 лажичка морска сол, или по вкус
- 1/4 лажичка црн пипер, свежо мелен
- 1 големо чешне лук, притиснато
- 3 лажици сецкан копар
View this post on Instagram
Подготовка:
1. Излупете, изрендајте и/или исечете го целиот зеленчук (исечените компири чувајте ги во ладна вода за да го спречите отемнувањето додека не се потребни за употреба, а потоа исцедете ги2. ).
2. Загрејте големо тенџере за супа на средна/висока топлина и додадете 2 лажици маслиново масло. Додадете рендано цвекло и пржете 10 минути, повремено мешајќи додека цвеклото не омекне.
3. Додадете ги бујонот и водата. Додадете исечени компири и исечени моркови, а потоа варете 10-15 минути или додека лесно не се прободат со вилушка.
4. Додека компирите се варат, ставете големо тавче на средна/висока топлина и додадете 2 лажици масло. Додадете сецкан кромид, целер и пиперка. Пржете мешајќи повремено додека не омекне и добие златна боја (7-8 минути). Додадете 4 лажици кечап и промешајте. Пржете 30 секунди, а потоа префрлете го во тенџерето за супа за да продолжите да готвите заедно со компирите.
5. Кога компирот и морковот ќе ја добијат посакуваната мекост, додадете 1 конзерва грав со течноста, 2 ловорови листови, 2-3 лажици бел оцет, 1 лажиче сол, 1/4 лажичка црн пипер, 1 притиснато чешне лук и 3 лажици сечкан копар. Варете уште 2-3 минути и додадете повеќе сол и оцет по вкус.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО СРБИЈА: Караѓорѓева шницла – Сте се прашале како настанала?