2.8 C
Скопје
19:31 - 22 февруари, 2025

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ДАНСКА: Божиќни путер колачиња, или по нашки ванилици!

Данските путер колачиња обично се прават во текот на месецот декември и се дел од данската божиќна традиција. Вообичаено е да се јадат како десерт или да се подаруваат, во хартиени кутии наредени во железни калапи.

Колачињата „Vaniljekranse“ – Ванилјекранс обично се зачинуваат со ванила. Tие се прават во многу форми. Најчестата форма е онаа на круна, но не е невообичаено да ги најдете во форма на переци или розети.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by louisalorang (@louisalorang)

Според неколку извори, колачињата потекнуваат од Шкотска. Првиот печатен рецепт за овие колачиња датира од 1736 година и се припишува на една Шкотланѓанка по име г-ѓа Меклинток.

Во тоа време, колачињата се сметале за луксуз. Затоа тие биле подарувани за посебни прилики како што се Божиќ, свадби или Хогманај – шкотската новогодишна ноќ.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ПОРТУГАЛИЈА: „Пастеј де ната“- рецепт создаден од монаси кој се јаде со векови

Потребни состојки:

350 гр брашно, просеано
200 г несолен путер, омекнат
160 гр шеќер
1 лажица екстракт од ванила
2 јајца
½ лажичка сол
2 лажици мелени бадеми (по избор)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by louisalorang (@louisalorang)

Постапка:

– Загрејте ја рерната на 180°C и обложете ја тепсијата си хартија за печење.
– Во сад изматете ги омекнатиот путер и шеќерот додека не се добие кремаста смеса. Потоа додадете ги јајцата, ванилата и по желба мелените бадеми и матете 2 минути.

– Додадете го брашното и брзо измешајте сè. Тестото треба да се одлепува од страните на садот, но ќе продолжи да биде малку лепливо. Ако тестото е премногу влажно, додадете многу мала количина брашно, полека. А, ако тестото изгледа премногу суво, додадете многу мала количина млеко, полека.

– Внимавајте да не го замесите тестото премногу, за да се осигурате дека колачињата ќе бидат крцкави.

– Ставете малку тесто во вреќичка, а на плехот за печење обликувајте колачиња.

– Печете 9 до 12 минути, или додека колачињата не почнат да заруменуваат околу рабовите.

– Извадете ги од рерната и почекајте 5 минути пред да ги ставите колачињата на решетка за ладење за целосно да се изладат.

Добар апетит!

(РЕЦЕПТ) ПРАЗНИЦИ ВО ДАНСКА: Пудинг од ориз и вишни кој се јаде на Божиќната ноќ

 

Слични објави

Продала носени гаќички за 10.000 долари: Тамара Бојаниќ откри какви барања добива на платформата за возрасни

Еспресо

Драгана Мирковиќ во друштво на еден од најмоќните луѓе: Дали луксузниот одмор во Дубаи крие и нов бизнис?

Еспресо

(Видео) Поранешната на Харис Џиновиќ „уловена“ во Монако: Мелина излегла од луксузен хотел, па ја пречекале со бесен автомобил бентли

Еспресо

(Фото) Сергеј Трифуновиќ приклучен на инфузија: Сопругата Исидора објави фотографија, цело време е покрај него

Еспресо

Хороскоп за 22 февруари: Стрелците ќе бидат повредени во љубовта, Девиците ќе решат семеен проблем

Еспресо

Славење во домот на Анабела „Фанки џи“: Луна Ѓогани му се обрати на својот очув со емотивни зборови

Еспресо
Се вчитува....