14.8 C
Скопје
11:03 - 5 ноември, 2024

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ДАНСКА: Божиќни путер колачиња, или по нашки ванилици!

Данските путер колачиња обично се прават во текот на месецот декември и се дел од данската божиќна традиција. Вообичаено е да се јадат како десерт или да се подаруваат, во хартиени кутии наредени во железни калапи.

Колачињата „Vaniljekranse“ – Ванилјекранс обично се зачинуваат со ванила. Tие се прават во многу форми. Најчестата форма е онаа на круна, но не е невообичаено да ги најдете во форма на переци или розети.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by louisalorang (@louisalorang)

Според неколку извори, колачињата потекнуваат од Шкотска. Првиот печатен рецепт за овие колачиња датира од 1736 година и се припишува на една Шкотланѓанка по име г-ѓа Меклинток.

Во тоа време, колачињата се сметале за луксуз. Затоа тие биле подарувани за посебни прилики како што се Божиќ, свадби или Хогманај – шкотската новогодишна ноќ.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ПОРТУГАЛИЈА: „Пастеј де ната“- рецепт создаден од монаси кој се јаде со векови

Потребни состојки:

350 гр брашно, просеано
200 г несолен путер, омекнат
160 гр шеќер
1 лажица екстракт од ванила
2 јајца
½ лажичка сол
2 лажици мелени бадеми (по избор)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by louisalorang (@louisalorang)

Постапка:

– Загрејте ја рерната на 180°C и обложете ја тепсијата си хартија за печење.
– Во сад изматете ги омекнатиот путер и шеќерот додека не се добие кремаста смеса. Потоа додадете ги јајцата, ванилата и по желба мелените бадеми и матете 2 минути.

– Додадете го брашното и брзо измешајте сè. Тестото треба да се одлепува од страните на садот, но ќе продолжи да биде малку лепливо. Ако тестото е премногу влажно, додадете многу мала количина брашно, полека. А, ако тестото изгледа премногу суво, додадете многу мала количина млеко, полека.

– Внимавајте да не го замесите тестото премногу, за да се осигурате дека колачињата ќе бидат крцкави.

– Ставете малку тесто во вреќичка, а на плехот за печење обликувајте колачиња.

– Печете 9 до 12 минути, или додека колачињата не почнат да заруменуваат околу рабовите.

– Извадете ги од рерната и почекајте 5 минути пред да ги ставите колачињата на решетка за ладење за целосно да се изладат.

Добар апетит!

(РЕЦЕПТ) ПРАЗНИЦИ ВО ДАНСКА: Пудинг од ориз и вишни кој се јаде на Божиќната ноќ

 

Слични објави

(Фото) Деми Мур откри за кого гласала во Америка, Северина се јави, еве што ѝ напиша

Еспресо

Цеца брутално искрена за затворските денови: „Ми смрзнаа коските во ќелијата, не јадев со денови“

Еспресо

Хороскоп за 5 ноември: Близнаците ќе привлекуваат со својот шарм, Стрелците ќе доживеат љубовна авантура

Еспресо

(Фото) Исончани и заљубени: Мина јавно му порача „те сакам“ на Огњен Амиџиќ

Еспресо

Петар Грашо искрено: „Јас не сум многу дома, Алба и Тони ќе бидат мамини деца“

Еспресо

Хана Хуљиќ ја напушти болницата: Сè се одвивало во тајност, мајката и бебето се чувствуваат одлично

Еспресо
Се вчитува....