На голема радост на сите вас – почнавме уште една прекрасна соработка со готвачка за која готвењето е уметност – Наташа Мустафа.
Љубовта за готвењето ја наследила од две прекрасни жени, извонредни во кујна, мајка ѝ Зоре и баба ѝ Рада. Со готвењето се опушта и се изразува креативно.
Оваа врвна креативка во кујна своите маестрални рецепти ги објавува на својот инстаграм-профил(natasaemil), а сега вкусните рецепти ги доближуваме и до вас!
(РЕЦЕПТ) Наташа ни направи здрав десерт без брашно и шеќер: Уживајте без грижа на совест
Потребни состојки:
- 135 грама сончоглед
- 90 грама ленено семе
- 65 грама семки од тиква
- 145 грама овесни снегулки
- 2 лажици чиа семе
- 4 лажици псилиум
- лалку сол
- 1 лажица сируп од урма
- 3 лажици ладно цедено сусамово масло
- 350 мл вода
* Може да ставите и сусам. Наместо семки од тиква, понекогаш ставам бадеми. Наместо псилиум може да ставите малку пециво.
View this post on Instagram
Начин на подготовка:
– Од состојките правите смеса и ја ставате во тава обложена со хартија за печење. Оставате да отстои најмалку 2 часа. Печете 20 минути на 175 степени. Го превртување лепчето, па печете уште 30-40 минути.
Во фрижидер стои до 5 дена. Може и да се замрзне.
(РЕЦЕПТ) НАТАША НИ НАПРАВИ ФРИТАТА А ЛА НАТАЛИ: Лесна храна за појадок или вечера!