5.8 C
Скопје
11:30 - 22 февруари, 2025

(РЕЦЕПТ) БОЖИЌЕН ПУДИНГ: Рецепт кој се подготвува со векови и се пали на маса!

Божиќниот пудинг настанал во 14 век како еден вид каша, првично познат како „frumenty“, кој малку наликува на десертот каков што е денес.  Тој е задолжителен дел од божиќната трпеза во Обединетото Кралство.

Божиќниот пудинг треба да има 13 состојки – кои го претставуваат Исус и 12-те апостоли. Традиционално, овие состојки вклучуваат: суво грозје, рибизли, лој, кафеав шеќер, презла, цитрон, кора од лимон, кора од портокал, брашно, мешани зачини, јајца, млеко и ракија. Врз пудингот традиционално се прелива и ракија која се пали. Се вели дека запалената ракија ја претставува страста на Христос.

(РЕЦЕПТ) БОЖИЌЕН КОКТЕЛ: Во Чиле го викаат мајмунска опашка – со причина!

Потребни состојки:

  • 450 гр суво грозје
  • 225 гр рибизли
  • 225 гр бело суво грозје
  • 55 гр суви сливи, без коски и сецкани
  • 55 гр кандирана кора од лимон/портокал ситно сецкани
  • 55 гр сецкани бадеми
  • свежо рендано морско оревче
  • лажичка цимет
  • 55 гр мелени бадеми
  • лажичка сол
  • 340 гр презла
  • 115 гр кафеав шеќер
  • 450 гр путер, омекнат
  • 6 големи јајца, изматени
  • 60 мл ракија или рум
  • 250 мл темно пиво (како Гинис)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tomo (@tomo.thepuddingparty)

Начин на подготовка:

  • Измешајте го целото суво овошје заедно, а потоа додадете ја кандираната кора, сецканите бадеми, зачините, мелените бадеми и солта – измешајте темелно. Додадете ги презлата, шеќерот и омекнатиот путер и убаво измешајте. Во смесата измешајте ги изматените јајца и потоа постепено додајте ја ракијата или румот и пивото. Темелно измешајте.
  • Намрсете со путер две големи специјални садови за пудинг и ставете половина од смесата со лажица во секој сад. Покријте со капак или алуминиумска фолија и врзете ги околу садот правејќи јамка за рачка за подоцна да ги извадите корпите за пудинг од садот за пареа!
  • Во отворено тенџере или на пареа варете ги пудинзите 6 часа – внимавајте да се надополни водата кога е потребно.
  • Овие пудинзи можете да ги сварите и во тенџере со притисок – следете ги упатствата на вашиот производител.
  • Отстранете го капакот и покријте ги со хартија за печење и чиста крпа за пудинг или фолија.
  • Чувајте го на ладно место до 2 месеци. На Божиќ, се вари или се вари на пареа уште 4 часа.
  • За да ги запалите пудинзите: префрлете ги пудинзите на чинија. Загрејте една или две лажици ракија во мало тенџере додека не се загрее, но НЕ да зоврие, а потоа истурете ја топлата ракија во кутлача – однесете го пудингот на масата со кутлачата и запалете ја со ќибрит – ВНИМАВАЈТЕ! Истурете ја запалената ракија врз пудингот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ireneus (@beautifulphotos88)

ПРАЗНИЧЕН КОЛАЧ СО КАНДИРАНО ОВОШЈЕ: Кристштолен – весел за очи, топол за душа

 

Слични објави

(Фото) Сергеј Трифуновиќ приклучен на инфузија: Сопругата Исидора објави фотографија, цело време е покрај него

Еспресо

Хороскоп за 22 февруари: Стрелците ќе бидат повредени во љубовта, Девиците ќе решат семеен проблем

Еспресо

Славење во домот на Анабела „Фанки џи“: Луна Ѓогани му се обрати на својот очув со емотивни зборови

Еспресо

Ова се свекорот и свекрвата на Анастасија Ражнатовиќ: Таткото на Гудељ е моќно име во фудбалот!

Еспресо

Мајката на Дарко Лазиќ измамена! Се огласи жената на нејзиниот партнер Драган

Еспресо

(Фото) Николина Пишек направи драстична промена, луѓето не можат да престанат да зборуваат за тоа

Еспресо
Се вчитува....