Божиќниот пудинг настанал во 14 век како еден вид каша, првично познат како „frumenty“, кој малку наликува на десертот каков што е денес. Тој е задолжителен дел од божиќната трпеза во Обединетото Кралство.
Божиќниот пудинг треба да има 13 состојки – кои го претставуваат Исус и 12-те апостоли. Традиционално, овие состојки вклучуваат: суво грозје, рибизли, лој, кафеав шеќер, презла, цитрон, кора од лимон, кора од портокал, брашно, мешани зачини, јајца, млеко и ракија. Врз пудингот традиционално се прелива и ракија која се пали. Се вели дека запалената ракија ја претставува страста на Христос.
(РЕЦЕПТ) БОЖИЌЕН КОКТЕЛ: Во Чиле го викаат мајмунска опашка – со причина!
Потребни состојки:
- 450 гр суво грозје
- 225 гр рибизли
- 225 гр бело суво грозје
- 55 гр суви сливи, без коски и сецкани
- 55 гр кандирана кора од лимон/портокал ситно сецкани
- 55 гр сецкани бадеми
- свежо рендано морско оревче
- лажичка цимет
- 55 гр мелени бадеми
- лажичка сол
- 340 гр презла
- 115 гр кафеав шеќер
- 450 гр путер, омекнат
- 6 големи јајца, изматени
- 60 мл ракија или рум
- 250 мл темно пиво (како Гинис)
View this post on Instagram
Начин на подготовка:
- Измешајте го целото суво овошје заедно, а потоа додадете ја кандираната кора, сецканите бадеми, зачините, мелените бадеми и солта – измешајте темелно. Додадете ги презлата, шеќерот и омекнатиот путер и убаво измешајте. Во смесата измешајте ги изматените јајца и потоа постепено додајте ја ракијата или румот и пивото. Темелно измешајте.
- Намрсете со путер две големи специјални садови за пудинг и ставете половина од смесата со лажица во секој сад. Покријте со капак или алуминиумска фолија и врзете ги околу садот правејќи јамка за рачка за подоцна да ги извадите корпите за пудинг од садот за пареа!
- Во отворено тенџере или на пареа варете ги пудинзите 6 часа – внимавајте да се надополни водата кога е потребно.
- Овие пудинзи можете да ги сварите и во тенџере со притисок – следете ги упатствата на вашиот производител.
- Отстранете го капакот и покријте ги со хартија за печење и чиста крпа за пудинг или фолија.
- Чувајте го на ладно место до 2 месеци. На Божиќ, се вари или се вари на пареа уште 4 часа.
- За да ги запалите пудинзите: префрлете ги пудинзите на чинија. Загрејте една или две лажици ракија во мало тенџере додека не се загрее, но НЕ да зоврие, а потоа истурете ја топлата ракија во кутлача – однесете го пудингот на масата со кутлачата и запалете ја со ќибрит – ВНИМАВАЈТЕ! Истурете ја запалената ракија врз пудингот.
View this post on Instagram
ПРАЗНИЧЕН КОЛАЧ СО КАНДИРАНО ОВОШЈЕ: Кристштолен – весел за очи, топол за душа