07:39 - 5 ноември, 2024

(РЕЦЕПТ) БОЖИЌЕН ПУДИНГ: Рецепт кој се подготвува со векови и се пали на маса!

Божиќниот пудинг настанал во 14 век како еден вид каша, првично познат како „frumenty“, кој малку наликува на десертот каков што е денес.  Тој е задолжителен дел од божиќната трпеза во Обединетото Кралство.

Божиќниот пудинг треба да има 13 состојки – кои го претставуваат Исус и 12-те апостоли. Традиционално, овие состојки вклучуваат: суво грозје, рибизли, лој, кафеав шеќер, презла, цитрон, кора од лимон, кора од портокал, брашно, мешани зачини, јајца, млеко и ракија. Врз пудингот традиционално се прелива и ракија која се пали. Се вели дека запалената ракија ја претставува страста на Христос.

(РЕЦЕПТ) БОЖИЌЕН КОКТЕЛ: Во Чиле го викаат мајмунска опашка – со причина!

Потребни состојки:

  • 450 гр суво грозје
  • 225 гр рибизли
  • 225 гр бело суво грозје
  • 55 гр суви сливи, без коски и сецкани
  • 55 гр кандирана кора од лимон/портокал ситно сецкани
  • 55 гр сецкани бадеми
  • свежо рендано морско оревче
  • лажичка цимет
  • 55 гр мелени бадеми
  • лажичка сол
  • 340 гр презла
  • 115 гр кафеав шеќер
  • 450 гр путер, омекнат
  • 6 големи јајца, изматени
  • 60 мл ракија или рум
  • 250 мл темно пиво (како Гинис)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tomo (@tomo.thepuddingparty)

Начин на подготовка:

  • Измешајте го целото суво овошје заедно, а потоа додадете ја кандираната кора, сецканите бадеми, зачините, мелените бадеми и солта – измешајте темелно. Додадете ги презлата, шеќерот и омекнатиот путер и убаво измешајте. Во смесата измешајте ги изматените јајца и потоа постепено додајте ја ракијата или румот и пивото. Темелно измешајте.
  • Намрсете со путер две големи специјални садови за пудинг и ставете половина од смесата со лажица во секој сад. Покријте со капак или алуминиумска фолија и врзете ги околу садот правејќи јамка за рачка за подоцна да ги извадите корпите за пудинг од садот за пареа!
  • Во отворено тенџере или на пареа варете ги пудинзите 6 часа – внимавајте да се надополни водата кога е потребно.
  • Овие пудинзи можете да ги сварите и во тенџере со притисок – следете ги упатствата на вашиот производител.
  • Отстранете го капакот и покријте ги со хартија за печење и чиста крпа за пудинг или фолија.
  • Чувајте го на ладно место до 2 месеци. На Божиќ, се вари или се вари на пареа уште 4 часа.
  • За да ги запалите пудинзите: префрлете ги пудинзите на чинија. Загрејте една или две лажици ракија во мало тенџере додека не се загрее, но НЕ да зоврие, а потоа истурете ја топлата ракија во кутлача – однесете го пудингот на масата со кутлачата и запалете ја со ќибрит – ВНИМАВАЈТЕ! Истурете ја запалената ракија врз пудингот.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ireneus (@beautifulphotos88)

ПРАЗНИЧЕН КОЛАЧ СО КАНДИРАНО ОВОШЈЕ: Кристштолен – весел за очи, топол за душа

 

Слични објави

(Фото) Исончани и заљубени: Мина јавно му порача „те сакам“ на Огњен Амиџиќ

Еспресо

Петар Грашо искрено: „Јас не сум многу дома, Алба и Тони ќе бидат мамини деца“

Еспресо

Хана Хуљиќ ја напушти болницата: Сè се одвивало во тајност, мајката и бебето се чувствуваат одлично

Еспресо

Луѓето бесни на Сека Алексиќ зошто имала настап по трагедијата во Нови Сад, пејачката веднаш се огласи: „Никој не знае да прегрне кога боли“

Еспресо

(Видео) Најслатко нешто: Марија Шерифовиќ објави видео со синот, малиот Марио не се дели од мајка си

Еспресо

Александра Пријовиќ заврши во болница: Морала да прима специјални лекови од Америка

Еспресо
Се вчитува....