„Black Russian“
Кога станува збор за едноставни и превкусни коктели, малкумина можат да го победат „Black Russian“. Името на пијалакот произлегува од темниот почеток на ерата на Студената војна. Конкретно, кон крајот на 1940-тите, кога американскиот амбасадор во Луксембург, Перле Места, излегувала во барот во хотелот „Метропол“ во Брисел. Густав Топс, шанкерот на хотелот, создаде пијалок со потпис за неа: Црната Русинка.
View this post on Instagram
Рецепт
- 45 мл вотка
- 22 мл ликер од кафе
- Коктел цреши, по желба, за гарнир
- мраз
Во старомодна чаша исполнета со мраз, истурете вотка и ликер од кафе и измешајте добро. Украсете со вишни по желба. Послужете и уживајте.
„Lemon Drop“
Lemon Drop е еден од најдобрите вотка-мартини коктели. Создаден од шанкерот од Сан Франциско, Норман Џеј Хобдеј во 1970-тите, стана толку популарен што инспирираше голем број варијации. Сепак, рецептот е многу лесен и нема потреба од мешање – свежиот вкус е најдобар.
View this post on Instagram
Рецепт
- Шеќер
- Парче лимон
- 60 мл вотка
- 30 мл свежо исцеден сок од лимон
- 15 до 7 мл сируп, по вкус
- Твист од лимон, за гарнир
Соберете ги состојките. Обложете ја чашата за коктел со шеќер: ставете го шеќерот во плитка чинија. Поминете со парче лимон околу работ на чашата за да ја намокрите површината, а потоа натопете ја во шеќер. Оставете на страна да се исуши додека го мешате коктелот. Во коктел шејкер исполнет со мраз, истурете ја вотката, сокот од лимон и сирупот. Добро протресете. Процедете го коктелот во чаша обложена со шеќер. Украсете со твист или парче лимон. Послужете и уживајте.
„Bloody Mary“
Bloody Mary е икона во светот на коктелите. Создаден во 1920-тите, неколку пијалоци можат да го победат вкусниот зачинет вкус. Овој доматен коктел со вотка се претвори во омилен пијалок за бранч и стана добро познат како лек за мамурлак.
View this post on Instagram
Рецепт
- 45 мл вотка
- 90 мл сок од домати
- 15 мл свежо исцеден сок од лимон
- 1 капка Вустершир сос
- 1 капка лут сос, или по вкус
- 1 прстофат сол
- 1 прстофат свежо мелен црн пипер
- 1/4 лажичка рен, или по вкус, по желба
- парче лимон, за гарнир
- стебленце целер, за гарнир
Соберете ги состојките. Во висока чаша исполнета со коцки мраз, истурете ја вотката, сокот од домати, сокот од лимон и сосот Вустершир. Додадете го лутиот сос, солта на целерот, црн пипер и рен (ако користите). Додадете зачини. Добро промешајте, вкусете и прилагодете ги зачините по ваш вкус. Украсете со парче лимон, стебленце целер. Послужете и уживајте.