Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Венецуела
Качапас
View this post on Instagram
Многу луѓе ги мешаат качапас со арепас и сметаат дека тие две се исто, но не е така. Качапас се слатки палачинки од пченка, обично наполнети со „кеско де мано“, меко сирење слично на моцарела, а понекогаш и придружено со малку пржена сланина на страна. Арепас се уживаат и за појадок, и се мали, лебчиња слични на палачинки, направени со тесто од пченка. Но, наместо да се полнат, а потоа да се готват, арепите се готват, а потоа се разделуваат и се полнат како сендвич.
Западна Индија
Канде Пох
View this post on Instagram
Во Западно Индиските држави Махараштра, Мадја Прадеш, Телангана, Карнатака и Гуџарат, чест појадок е јадење наречено „канде похе“. Ова јадење е направено со истапкан ориз (или похе) – суви снегулки кои лесно ги апсорбираат течностите и лесно се варат. Снегулките се печат со чили, кромид, семе од синап, ким и лисја од кари. Понекогаш канде похе се сервира со густа каша наречена упма или солени палачинки со повеќе зрна наречени талипит, сервирани јогурт.
Турција
Менемен
View this post on Instagram
Во Турција, појадокот е поврзан со јајца, особено со пржени јајца. Менеменот, направен со едвај зготвени пржени јајца, домати, чили, зачини и многу маслиново масло, обично се јаде со печен леб.